Έχοντας στο φάκελο του ένα πακέτο μέτρων που στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους την επόμενη μέρα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο με διάθεση να συμβάλει εποικοδομητικά στην προώθηση πολιτικών με φόντο μια βιώσιμη και λειτουργική Ευρώπη της επόμενης μέρας.

Η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής εστιάζει κατά κύριο λόγο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση της υλοποίησής του που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου, ενώ ο βασικός στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι να καθοριστεί με σαφήνεια η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και η αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων, ώστε να μη βρεθεί κανένας στο περιθώριο.

Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός που από το ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης προέταξε το σύνθημα «κανείς δεν θα μείνει πίσω» για να εκδηλώσει το μέγιστο δικό του ενδιαφέρον στην κατεύθυνση της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της δημιουργίας ασφαλιστικών δικλείδων για ένα μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης των ανισοτήτων που ενδεχομένως να αυξήθηκαν και στη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία αποτυπώνεται ανάγλυφα και στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει κατά κύριο λόγο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στις επενδύσεις και σε προγράμματα δεξιοτήτων για εργαζόμενους, προκειμένου να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου με προοδευτικό πρόσημο.

Στη διάρκεια της πρώτης μετά από αρκετούς μήνες σύνοδο με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί εκτενής συζήτηση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και το μείζον ηθικό θέμα για τις πατέντες των εμβολίων που ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης από τον Μάιο του 2020.

Προηγούμενο άρθροΟι πανελλαδικές κυκλοφορίες των εφημερίδων (δελτία)

Source link