Αρχική Πολιτική Με διαδικασίες εξπρές τρέχει τις προαγωγές σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Με διαδικασίες εξπρές τρέχει τις προαγωγές σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Με διαδικασίες εξπρές για να προλάβει τις εκλογές η Κυβέρνηση ξεκινάει από μεθαύριο Τετάρτη την προβλεπόμενη διαδικασία για τη σημαντικά πρόωρη κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν την 30η Ιουνίου 2019 στον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, με την εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου συνταξιοδοτούνται τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας όσο και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όπως επίσης αποχωρούν από το δικαστικό σώμα για τον ίδιο λόγο τρεις αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και του Αρείου Πάγου.

Κάτω από το βάρος πολιτικών εξελίξεων και της αναμενόμενης μεταβολής του πολιτικού χάρτη αλλά και του άγχους των προώρων βουλευτικών εκλογών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ξεκίνησε τη διαδικασία για την πλήρωση των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν σε δύο περίπου μήνες.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση καθυστέρησε τις προαγωγές κατά πολλούς μήνες. Μόνο το περασμένο έτος η προαγωγή στο βαθμό του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έγιναν στα μέσα Οκτωβρίου του 2018, δηλαδή 4 μήνες μετά την κενωθείσα θέση του πρόεδρου του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου και ένα ληφθεί ότι ο προηγουμένως πρόεδρος του ΣτΕ αυτομόλησε αποχωρώντας πριν τη λήξει της θητείας τους, η καθυστέρηση ανέρχεται χοντρικά στους 5 μήνες.

Έτσι, διαβάζοντας τα γκάλοπ η Κυβέρνηση έσπευσε να ξεκινήσει την διαδικασία άρον- άρον. Μεθαυρίο το πρωί καλούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου τους Αρείου Πάγου και την επόμενη μέρα (16 Μαΐου) για τη θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Την ερχόμενη Παρασκευή και ερχόμενη Δευτέρα (17 και 20 Μαιού) για την κάλυψη των θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 23 προτεινόμενα ονόματα προς προαγωγή τα 13 είναι γυναίκες, ενώ ήδη σήμερα πρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι γυναίκες, όπως γυναίκα είναι και οι απερχόμενοι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πολλά από τα ονόματα που προτείνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι όπως λένε οι δικαστές για «ξεκάρφωμα». Δηλαδή, προτείνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνη προκειμένου να φανεί η αδιάβλητη δημοκρατική κυβερνητική ευαισθησία που κινείται χωρίς προκαταλήψεις, διακρίσεις και με κανόνες αμεροληψίας, ενώ στην πραγματικότητα οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν είναι προειλημμένες.

Τα ονόματα όλων των υποψηφίων

Οι προτεινόμενοι υποψήφιοι δικαστές και εισαγγελείς για την κάλυψη των θέσεων που θα κενωθούν την 30η Ιουνίου κατά δικαστήριο έχουν ως εξής:

Άρειος Πάγος

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι από τους

-Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου οι Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη,

– Αρεοπαγίτες οι Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη και Γεώργιος Χοϊμές.

Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Γα την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι από τους:

-Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου η Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη,

-Αρεοπαγίτες η Διονυσία Μπιτζούνη και

-Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Παναγιώτης Καραγιάννης.

Να σημειωθεί ότι η Ειρήνη Καλού είναι υποψηφία και για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Για τις 3 θέσεις αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας: Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Μαρία-Έλενα Κωνσταντινίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου, Γκορτζολίδου Μαργαρίτα, Ευαγγελία Νίκα, Γεώργιος Τσιμέκας, Σπυρίδων- Κωνσταντίνος Μαρκάτης, Παναγιώτα Καρλή, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Δημήτριος Μακρής.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα ευρωπαϊκό επίκεντρο και στον αθλητισμό • Tvkosmos

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού ζήτησε και θα διοργανώσει την Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, αλλά και την Συνάντηση του Δικτύου των Εθνικών...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΝΑΝΝΟΥ: Κενά αέρος με οσμή… James Bond για τον «Easy» Στέλιο • Tvkosmos

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΝΑΝΝΟΥ: Κενά αέρος με οσμή… James Bond για τον «Easy» Στέλιο • Tvkosmos ΑρχικήΟικονομίαΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΝΑΝΝΟΥ: Κενά αέρος με οσμή… James Bond για τον «Easy» Στέλιο Source link

1,2 εκατ. ευρώ για έναν τυχερό του ΛΟΤΤΟ • Tvkosmos

Σε πλήρως κανονικούς ρυθμούς έχουν επανέλθει εδώ και ημέρες τα παιχνίδια και τα καταστήματα του ΟΠΑΠ και το πρώτο μεγάλο έπαθλο δεν άργησε να...

Η Ένωση παικτών ζήτησε από τις ομάδες την διακοπή της σεζόν • Tvkosmos

Euroleague: Η Ένωση παικτών ζήτησε από τις ομάδες την διακοπή της σεζόν • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάEuroleague: Η Ένωση παικτών ζήτησε από τις ομάδες την διακοπή της...

“Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ στο ελληνικό έδαφος”

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν λέμε πράγματα και αφήνουμε να εννοηθούν καταστάσεις που μπορούν να αγγίξουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων»...