Αναλυτικά πότε και τι θα ισχύσει με το νέο εκλογικό σύστημα

Με 163 «ναι» και 121 «όχι» πέρασε ο νέος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικές Ειδήσεις

Με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Όμως ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ, η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εάν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση. Πάντως, η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε από την αντιπολίτευση και μια έντονη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία στο τιμόνι της χώρας.

 

Source link