Αρχική Οικονομία «Κουτσή» και η αύξηση του ορίου

«Κουτσή» και η αύξηση του ορίου

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για αιτήσεις οφειλετών στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα αποκαλύψει τελικά και πόσοι θα καταφέρουν τελικά να ενταχθουν στις περίφημες «120 δόσεις». Ενδεχομένως και σήμερα ή το αργότερο ως το Σάββατο αναμένεται να ανοίξουν τις πυλες τους οι ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής των αιτήσεων.

Ωστόσο η ένταξη στη ρύθμιση δεν αποδεσμεύει λογαριασμούς που έχουν ήδη μπλοκαριστεί. Οι κατασχέσεις συνεχίζονται και απλώς μειώνουν ταχύτερα το ποσό των οφειλών βάσει του προγράμματος δόσεων κάθε οφειλέτη.

Για λίγους και εκλεκτούς όμως φαντάζει ήδη και το κίνητρο συνέπειας που ψήφισε χθες η Βουλή, για σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου από λογαριασμούς για χρέη στην εφορία. επιβράβευση δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά μάλλον όσους χρωστούν πολλά και δεν πληρώνουν.

Και αυτό γιατί το ισχύον ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ δεν αλλάζει.

Προσαυξάνεται όμως μόνον για όσους πληρώνουν μηνιαία δόση από τουλάχιστον 350 ή 400 ευρώ και άνω. Και αυτό διότι, όπως προβλέπει η διάταξη, η επιβράβευση:

– δεν προστίθεται αυτομάτως για όλους στο ισχύον όριο αλλά μόνον ένα μέρος της, με πολλά «εάν και εφόσον»

– δεν αφορά όσους δεν έχουν υποστεί ακόμα κατάσχεση.

Για παράδειγμα:

– αν κάποιος πλήρωσε δύο συνεχόμενες δόσεις ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, τότε δικαιούται να λάβει αύξηση «επιβράβευσης» όσο είναι η δόση «επί 3» (δηλαδή 1.500 ευρώ) ή και «επί 4,5» (δηλαδη 2.250 ευρώ) ανάλογα με το τι ρύθμιση τηρεί (12 δόσεων, 100 δόσεων κλπ)

– τα 1.500 – 2.250 ευρώ δεν προστίθενται στα 1.250 ευρώ, αλλά το όριο αυξάνεται μόνον κατά 250-1.000 ευρώ, για να φτάσει στο νέο ύψος.

– Αν όμως κάποιος πληρώνει πχ 200 ευρώ δόση, τότε η «επιβράβευση» δεν ξεπερνά τα 600 ή 900 ευρώμ δηλαδή μένει κάτω από τα 1.250 ευρώ και το όριο προστασίας δεν αλλάζει.

– Το νέο όριο προστασίας, για κάποιον που επωφελείται από αυτό, θα ισχύει μόνον για 1 μήνα και θα παρατείνεται όσο δεν χάνει πληρωμή δόσης.

– Αν κάποιο μήνα χάσει πληρωμή δόσης, τότε χάνει και το τυχόν αυξημένο όριο προστασίας από κατασχέσεις. Σε τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να επανέλθει στο μέλλον στο ίδιο καθεστώς και θα ισχύουν μόνον τα 1.250 ευρώ όπως και πριν.

Εξ ορισμού, το μέτρο δεν αγγίζει όσους ήταν ούτως ή αλλως υπήξρξαν συνεπείς οφειλέτες ως τώρα και δεν έχουν υποστεί κατάσχεση. Εξαιρούνται επίσης όσοι είχαν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό ή τον πρώην Νόμο Κατσέλη.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Ο Ολυμπιακός με τα μάτια ενός «έφηβου» 90χρονου (video) • Tvkosmos

Ο Ολυμπιακός τίμησε τον Νίκο Χάσικο, τον 90χρονο οπαδό του, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία κάτοχος διαρκείας των Πειραιωτών. Σχετικές Ειδήσεις Μπήκε στο...

Η νέα… πλανητική γκάφα του Τσίπρα!

Μετά από τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη και...

Δεύτερη η Στεφανίδη, τρίτος ο Καραλής • Tvkosmos

Τη δεύτερη θέση πήρε η Κατερίνα Στεφανίδη, στο άλμα επί κοντώ του Diamond League στο Παρίσι. Σχετικές Ειδήσεις Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης άρχισε τις προσπάθειές της από...

Προσβλέποντας στο μέλλον | Lykavitos.gr

Στην πολιτική και στην δημοκρατική διαδικασία των εκλογών,...

To… γήπεδο έφταιξε στον Δώνη • Tvkosmos

Η δυσκολία προσαρμογής των παικτών του Παναθηναϊκού στις συνθήκες του γηπέδου της Λαμίας ήταν για τον Γιώργο Δώνη ο βασικός λόγος που οι «πράσινοι»...