Αρχική Πολιτική Κούγιας: Δεν υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες στην έρευνα της Προανακριτικής

Κούγιας: Δεν υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες στην έρευνα της Προανακριτικής

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση Novartis και το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο κ. Κούγιας υπογράμμισε ότι ο όρος «προστατευόμενοι μάρτυρες» δεν είναι σωστός νομικά, καθώς θα έπρεπε να αναφέρονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» και προβλέπεται η χρησιμοποίησή τους σε ειδικές περιπτώσεις.

«Το νομικό πλέγμα αυτών των διατάξεων είναι πολύ απλό. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος γίνονται μάρτυρες που τελούν υπό προστασία με τη διάταξη ενός εισαγγελέα. Το καθεστώς προστασίας αφορά στους ίδιους, της οικογένειές τους, όσον αφορά στην προστασία τους» σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Όπως πρόσθεσε, «πολλές φορές, αν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, αποφασίζεται από την εισαγγελία Διαφθοράς σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, η μετάταξή τους ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα εκτεθούν και θα προστατευθεί και η ζωή τους. Συγχρόνως αλλάζουν αν χρειάζεται τα στοιχεία της ταυτότητάς τους».

Στο ερώτημα του Ανδρέα Παπαδόπουλου, αν πρέπει να βγουν οι «κουκούλες» και να πάνε οι μάρτυρες να καταθέσουν στην Προανακριτική με τα πρόσωπά τους και τα πραγματικά τους στοιχεία, ο κ. Κούγιας απάντησε πως αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται ρητώς.

«Όσο διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης, οι μάρτυρες αυτοί, εκτός εάν κρίνει η Εισαγγελία ότι πλέον δεν συνεργάζονται –όπως συνέβη με την περίπτωση Μανιαδάκη- και τους αποχαρακτηρίσει, συνεχίζουν να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να απολαμβάνουν προστασία».

Ο κ. Κούγιας υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» μόνο για την υπόθεση Novartis, που διερευνάται ποια φυσικά, εταιρείες ή πολιτικά πρόσωπα έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

«Για την υπόθεση που διερευνάται από την Προανακριτική της Βουλής, που είναι ο εισαγγελέας της υποθέσεως, υπάρχει άλλος ύποπτος – ο πρώην υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος- και το αδίκημα που διερευνάται δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Novartis. Είναι μια άλλη υπόθεση.

Εκεί διερευνάται αν έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας ή της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας. Άρα στην έρευνα της Βουλής δεν έχουμε προστατευόμενους μάρτυρες».

Τέλος, ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι η Προανακριτική θα μπορούσε να καλέσει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με τα πραγματικά τους ονόματα και όχι με τα στοιχεία προστασίας τους.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Φεύγει και ο ΜακΚίσικ • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 20:44 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 20:45 - 04/04/2020 Μόνο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Σάσα Βεζένκοφ έμειναν από τους ξένους του Ολυμπιακού. Σχετικές Ειδήσεις Ο...

Σε…αναστολή λειτουργίας και η Λίβερπουλ • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 20:30 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 20:30 - 04/04/2020 Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σχετικές Ειδήσεις Σε υποχρεωτική άδεια έθεσε μέρος του...

Θα την έκλεισε ο Τσιόδρας επειδή είναι Ολυμπιακός… • Tvkosmos

Παραλία Θεσσαλονίκης: Θα την έκλεισε ο Τσιόδρας επειδή είναι Ολυμπιακός… • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΠαραλία Θεσσαλονίκης: Θα την έκλεισε ο Τσιόδρας επειδή είναι Ολυμπιακός… Source link

Σε… αναστολή και οι μπουδακόροι • Tvkosmos

Από Μ.Κ. 18:59 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 11:25 - 04/04/2020 Τώρα που ισχύει το «μένουμε σπίτι», έπεσαν αναδουλειές και στους μπουκαδόρους των σπιτιών. Οι διαρρήκτες βρίσκονται...

Στις 20 Μαίου ξεκινά το πρωτάθλημα στην Ιταλία • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 18:15 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 18:46 - 04/04/2020 Σχέδια για την επανέναρξη του ιταλικού πρωταθλήματος δημοσιεύονται σε εφημερίδες της γειτονικής χώρας. Σχετικές Ειδήσεις Σύμφωνα με...