Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο ημέρες για την πορεία του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν νέα και αυστηρότερα μέτρα, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε μεταξύ άλλων, “δίναμε από την αρχή μια μάχη με τον χρόνο.

Αυτή η μάχη φαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον θα “συναντήσει” ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε εκεί με ασφάλεια”.

O Στέλιος Πέτσας είπε: “παρατηρούμε και αξιολογούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και έχουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία”.

Στα θετικά συμπεριέλαβε το ότι στην Αττική παρατηρείται μια σταθεροποίηση και το ότι προστέθηκαν στο σύστημα Υγείας νέες Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ στα αρνητικά συμπεριέλαβε την εικόνα που παρατηρείται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Επικρατείας “στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη.

Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός ρυθμός μετάδοσης του ιού στην κοινότητα μέσω του ποσοστού θετικότητας στα τεστ.

Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές για να δούμε αν θα υπάρξει μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία, αν θα παραμείνουμε εδώ πού είμαστε και αν το σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει”.

“Θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να περιοριστεί η διασπορά σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ο αριθμός κρουσμάτων δεν είναι το μόνο στοιχείο που εξετάζεται”, επεσήμανε ο υφυπουργός Επικρατείας.

Ακόμα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι “το λιανεμπόριο δεν είναι πηγή που αποτελεί εστία ανησυχίας για υπερμετάδοση του ιού γι’ αυτό και θα λειτουργεί και στις κόκκινες περιοχές. Σε περίπτωση νέων μέτρων άλλοι κλάδοι μπορεί να πληγούν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Κάθε φορά όμως αξιολογούμε τα δεδομένα”.

Σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται να αλλάξει το ωράριο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να κλείνουν νωρίτερα από τις 00:00, ο Στέλιος Πέτσας είπε κατηγορηματικά “όχι”.

Ακόμα, “όχι” απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν εξετάζεται το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών.

Source link