Σε ένα κλίμα με «μπιχτές» αλλά και «επιθέσεων», πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου με το καλημέρα ξεκίνησε η κόντρα τους on camera. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώνεται.

Σχετικές Ειδήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές του ISIS και την επιστροφή τους στην Ευρώπη. Αιφνιδιάζοντάς τον ο Τραμπ τον ρώτησε ευθέως για τον ζήτημα με τον Μακρόν να απαντά ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.

«Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε λέγοντας: «Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις του για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, παρότι ο Τραμπ τις είχε καταδικάσει λίγο νωρίτερα.

Επίθεση Μακρόν στην Τουρκία

«Ξέρω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις. Εμμένω σε αυτές. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε: «Η Τουρκία μάχεται κόντρα σε ανθρώπους που πολέμησαν στο πλευρό μας κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος. Και κάποιες φορές συνεργάζονται με παρακλάδια του ISIS. Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν απλά συζητάμε για το τι πληρώνουμε και δεν έχουμε ξεκάθαρες συζητήσεις για μία τέτοια κατάσταση, τότε δεν είμαστε σοβαροί».

In tense exchange over ISIS fighters, French Pres. Macron tells Pres. Trump, “The number one priority, because it’s not yet finished, is to get rid of ISIS.”

“It’s not yet done. I’m sorry to say that. You still have fighters in this region.” https://t.co/NEDf9tBdrP pic.twitter.com/ljt8unAEks

— ABC News (@ABC) December 3, 2019

Επίθεση και για τους S-400

Από το στόχαστρο του Εμανουέλ Μακρόν δεν ξέφυγε και η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία

«Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να αγοράζει αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία»τόνισε και συμπλήρωσε:«Τεχνικά, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αποφάσισαν να μην είναι συμμορφωμένοι με το ΝΑΤΟ».

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε και για την απειλή της Τουρκίας να μπλοκάρει όλες τις κοινές δηλώσεις του ΝΑΤΟ, αν τα υπόλοιπα μέλη δεν συμφωνήσουν με την Αγκυρα ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) είναι τρομοκρατική ομάδα. Η Γαλλία δεν θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες, τόνισε ο Μακρόν.

Source link