Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Κάθησα χθες και είδα στον ΣΚΑΪ την εκπομπή “αποτύπωμα” του Π. Τσίμα για το μεταναστευτικό.

Μιά όμορφη εκπομπή με πολιτισμένο διάλογο και καλό ρεπορτάζ

Συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αντίστοιχος πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφεριάρχης Β. Αιγαιου.
Παρεμβάσεις έκαναν οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου, ο πρόεδρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας και ο συντάκτης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Ο καθένας όπως καταλαβαίνετε προσπάθησε να προασπίσει τα περπραγμένα του και την ιδεολογία του.

Εκείνος που μου προξένησε αλγεινή εντύπωση ήταν ο Περιφεριάρχης Β. Αιγαίου.
Ξέρω ότι ανήκει στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με τον δίκό μου αλλά ήταν επιεικώς απαράδεκτος.
Μου θύμισε τους παλαιούς και νέους κομματάρχες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά των δικαίως αγανακτισμένων ψηφοφόρων του, αδιαφορώντας για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Προσπάθησε να ενεργοποιήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς λέγοντας ότι η κυβέρνηση μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τους πολλούς της Ηπειρωτικής Ελλάδος, μεταφέροντας εκεί προσφυγομετανάστες, προτιμά να εξαφανίσει τους 200.000 νησιώτες!!
Τάχθηκε κατά της δημιουργίας οποιουδήποτε κλειστού κέντρου στα νησιά, απειλώντας με επεισόδια!
Είχε σαν επιχείρημα ότι ξεγέλασαν τον Λαό με υποσχέσεις και για αυτό εκ προοϊμίου δεν έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα της κυβέρνησης.

– Από την μία έχουμε την 4ετή πολιτική της κυβέρνησης Συριζα που είναι η κυριώς υπεύθυνη για το ζήτημα και που εμφανίζεται σήμερα να λέει ότι τα έκανε όλα καλά!
– Από την άλλη μιά 7μηνη κυβέρνηση που ήδη έχει αναγνωρίσει ότι στο μεταναστευτικο ολιγώρησε και έκανε λάθη, καθώς δεν ήταν στο πρόγραμμα η επίθεση του Ερντογάν στην Συρία και το νέο κύμα μεταναστανών που θα μας έστελνε η Τουρκία.

Αυτούς ο Περιφερειάρχης τους έβαλε στο ίδιο σακί αξιοπιστίας!
Οι Δήμαρχοι εμφανίστηκαν αρκετά θυμωμένοι αλλά σε γενικές γραμμές ήταν διαλλακτικοί…
Είπαν ότι δέχονται τα κλειστά κέντρα.αλλά όχι μεγάλης χωριτικότητας.
Ζήτησαν την ενίσχυση των τοπικών δομών και να αποκτήσουν εκ νέου το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται.

Να έρθουμε τώρα στην ουσία

Πρώτα από όλα να συμφωνήσουμε ότι το προσφυγομεταναστευτικό θέμα είναι πλέον Εθνικό ζήτημα και ζήτημα Εθνικής ασφάλειας και συνοχής.
Γνωρίζουμε ότι η αποσυμφόρηση των νησιών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά αυτό να μην γίνει η αιτία να γίνει αδύνατη η επιστροφή των όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι επιστροφές στην Τουρκία γίνονται αποδεκτές ΜΟΝΟ από τα νησιά.
Αυτοί που θα μεταφερθούν στην Ενδοχώρα, μόνο στην Ευρώπη μπορούν να προωθηθούν και αυτό εάν δεν αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου 2, προς το παρόν είναι αδύνατον.

Πώς λοιπόν κ. Περιφερειάρχα θα ταυτοποιηθούν και θα επιστραφούν στην Τουρκία εάν δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης και ταυτοποίησης στα νησιά;

Από την άλλη πλευρά έχουμε ήδη επισημάνει ότι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες.
Τα μέτρα θα πρέπει να στραφούν στην αποτροπή και το μήνυμα που θα στέλνουν οι εδώ εισελθόντες στούς απέναντι που περιμένουν.
Εάν γνωριζουν ότι θα παραμένουν στην Ελλάδα μεταφερόμενοι στην ενδοχώρα, θα μεταφερουμε 5.000 και θα έρχονται άλλοι τόσοι πάλι στα νησιά.
Δεν πιστεύω ότι το πλωτό φράγμα θα κάνει τίποτε.
Άλλωστε και ο Υπουργός δεν φάνηκε πολύ σίγουρος.
Είναι όμως ένα μήνυμα στους προσφυγομετανάστες ότι πλέον η Ελλάδα έχει αλλάξει πολιτική και κανένας δεν είναι ευπρόσδεκτος.

ΥΓ  Σας προτείνω μέσα στο Σαββατοκύριακο να δείτε την εκπομπή και είμαι σίγουρος ότι θα αποκομίσετε χρήσιμα συμπεράσματα.

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/apotupoma/2020-02-06-23