Αρχική Οικονομία Κάθε χρόνο και λιγότεροι φόροι

Κάθε χρόνο και λιγότεροι φόροι

Κάθε χρόνο και λιγότεροι φοροί μέχρι το 2023 προβλέπει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναλαμβάνει επί της ουσίας, την υποχρέωση της «λογοδοσίας» της κυβέρνησης σε ετήσια βάση για τα πεπραγμένα, αλλά και κρατώντας για την κυβέρνηση το δικαίωμα να «αιφνιδιάζει» θετικά τους πολίτες με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων.

Σχετικές Ειδήσεις

Τα «αποκαλυπτήρια» για τη φορολογική πολιτική της επόμενης χρονιάς αναμένεται να γίνουν μέσα στον Οκτώβριο, καθώς την ίδια περίοδο που θα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή (σ.σ. προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου), θα ολοκληρώνεται και η σύνταξη του μεγάλου φορολογικού νομοσχέδιου.

Σε αυτό θα ενσωματώνεται και η νέα κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τις 10.000 ευρώ, τον μειωμένο ανώτατο συντελεστή αλλά και μια διάταξη που θα υποχρεώνει τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να διασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για την οριστικοποίηση του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών, με γνώμονα από τη μία να υπάρξει σημαντική τόνωση –ήδη οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση– και από την άλλη να μη θιγούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με μειωμένη πρόσβαση σε POS, τραπεζικά καταστήματα και e-banking.

Το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μειώσεων θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις των οικονομικών δεικτών (σ.σ. ανάπτυξη, εκτέλεση προϋπολογισμού) αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι μειώσεις των φορολογικών βαρών θα έρθουν μέσα στην 4ετία από τα ακόλουθα μέτρα:

Τη θέσπιση της νέας φορολογικής κλίμακας. Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι τώρα είναι τρεις οι δεδομένες αλλαγές που θα αποτυπωθούν στον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος:

• Πρώτον, η θέσπιση του νέου κλιμακίου για εισοδήματα από 0 έως 10.000 ευρώ και με συντελεστή 9%. Από τον πρώτο χρόνο ενεργοποίησης της νέας κλίμακας θα κερδίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές υψηλότερες του σημερινού αφορολογήτου (8.636 ευρώ), καθώς θα μειωθεί η παρακράτηση που γίνεται από τον μισθό. Το οικονομικό όφελος θα ανέλθει περίπου στα 120-130 ευρώ για όσους βέβαια πραγματοποιήσουν τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς (σ.σ. το νωρίτερο στο εκκαθαριστικό του 2021) θα φανεί το φορολογικό όφελος για τους αυτοαπασχολουμένους, το οποίο όμως θα είναι αισθητά μεγαλύτερο.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη έως και 10.000 ευρώ για να μην πληρώνουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από το ελάχιστο όριο των 175 ευρώ.

Ενώ λοιπόν με το ισχύον καθεστώς επιβαρύνονται με έως και 2.200 ευρώ φόρο, με τη θέσπιση του νέου κλιμακίου η επιβάρυνση θα πέσει στα 900 ευρώ.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο φόρος για επαγγελματία που δηλώνει κέρδη 7.000 ευρώ, θα μειωθεί από τα 1.540 ευρώ στα 630 ευρώ, δηλαδή κατά 910 ευρώ, ενώ ο φορολογούμενος με αποδοχές από 10.000 ευρώ και άνω θα κερδίζει τουλάχιστον 1.300 ευρώ, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από την τελική μορφή της κλίμακας.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ο βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η «φορολογητέα ύλη» (δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα) κυρίως από αυτούς που δηλώνουν αποδοχές έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κόστους από την εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή.

Δεύτερον, η μετατροπή της έκπτωσης φόρου σε μείωση από το φορολογητέο εισόδημα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ περίπου) αλλά μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ώστε να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς του αφορολογήτου.

Αυτό μάλιστα θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε ανήλικο τέκνο που βαρύνει φορολογικά τον φορολογούμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κατερίνη

Πρόκειται για ένα  43χρονο οδηγό νταλίκας που ήρθε από την Ιταλία Στο νοσοκομείο της Κατερίνης νοσηλεύεται ένας 43χρονος, καθώς φέρει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά...

Ο Γιάννης απάντησε κατάλληλα στο τρολάρισμα του Drake(vid, pic) • Tvkosmos

Από Γ. Γ. 12:07 - 26/02/2020 Τελευταία Ενημέρωση 12:12 - 26/02/2020 Απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο του πρωταθλήματος φαίνεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τίποτα δεν δείχνε να τον επηρεάζει. Σχετικές...

38χρονη στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται με κορωνοϊό • Tvkosmos

ΕΚΤΑΚΤΟ: 38χρονη στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται με κορωνοϊό • Tvkosmos ΑρχικήΕλλάδαΕΚΤΑΚΤΟ: 38χρονη στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται με κορωνοϊό Source link

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Πρόκειται για 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και λαμβάνει αντιική αγωγή.  Σε απομόνωση τέθηκαν οι συγγενείς της Σύμφωνα...

“Θα δείξουμε στο Λονδίνο ποιος είναι ο Ολυμπιακός” • Tvkosmos

Με αφορμή την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ στο Λονδίνο για τον επαναληπτικό των “32” του Europa League, ο Πέδρο Μαρτίνς μίλησε σε...