Όπως αιτιολογείται από τον νομοθέτη,  η περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών στερείται οικονομικής λογικής και αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό

Από Ν. ΤE
16:45 – 30/07/2022
Τελευταία Ενημέρωση 21:53 – 29/07/2022

Τη νομοθετική πρόνοια για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κατάργηση του θεσμού αποτελούσε ισχυρό αίτημα που εξέφραζε τα τελευταία χρόνια ο κόσμος του εμπορίου και αφουγκράζοντάς το ο Άδωνις Γεωργιάδης το είχε προαναγγείλει τον περασμένο Μάιο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εμπορικής κίνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, εξάλλου, η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Πρόκειται για ρύθμιση που κατά δήλωση Γεωργιάδη επρόκειτο να άρει το όριο του 50% στις προσφορές ώστε οι έμποροι να έχουν το ελεύθερο να κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όσες προσφορές θέλουν για όσα προϊόντα επιθυμούν.

Όπως αιτιολογείται από τον νομοθέτη,  η περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, στερείται οικονομικής λογικής, αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και μειώνει, αδικαιολόγητα, την κοινωνική ευημερία.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here