Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, με τον καθηγητή Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, να περιγράφει σήμερα τους δύο βασικούς λόγους ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον κύριο Γώγο, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί αφενός το ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος – πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί – και αφετέρου το ότι τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να τηρούμε για την ορθή καταγραφή των νέων δεδομένων:

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία», δήλωσε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη».

Το εμβόλιο καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κύριος Γώγος τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις».

Συμπλήρωσε δε ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Source link