Όσο… λειψοί είναι σε έκταση, τόσο μεγάλοι σε οικολογικό αποτύπωμα και δράσεις αειφόρου ανάπτυξης είναι οι Λειψοί. Μετά από διάφορες πρωτιές σε θέματα ανακύκλωσης στο μικρό νησάκι της συστάδας των Δωδεκανήσων, «λανσάρεται» ακόμη ένα καινοτόμο έργο που αυτήν τη φορά σχετίζεται με τον ηλιακό φωτισμό δημόσιων χώρων.

Πλέον το νησί διαθέτει 28 αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά Philips SunStay solar luminaires σε σημεία όπου δεν υπήρχε επαρκής κάλυψη του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στην παιδική χαρά των Λειψών. Για την εν λόγω αειφόρο λύση φωτισμού, που έρχεται να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση αλλά και ασφάλεια του νησιού, η δημοτική αρχή των Λειψών συνεργάστηκε με τη Signify ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στον φωτισμό, η οποία και εγκατέστησε τα φωτιστικά.

Το φωτιστικό Philips SunStay αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάνελ, τον ελεγκτή φόρτισης της μπαταρίας, την μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής και την πλακέτα LED. Η εγκατάσταση είναι εύκολη με σχεδόν μηδαμινή συντήρηση – και δεν απαιτεί καμία καλωδίωση.

Ο ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης (PIR) εγγυάται την ασφάλεια αυξάνοντας αυτόματα το επίπεδο φωτισμού όταν πλησιάζουν άτομα ή αυτοκίνητα και μειώνοντας στο 30% όταν δεν ανιχνεύεται κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποίηση της διάρκειας της μπαταρίας.

Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η υψηλή απόδοση των 175 lumens/watt του φωτιστικού, η οποία εξασφαλίζει υψηλή αυτονομία που μπορεί να φθάσει έως τις 24 ώρες, δηλαδή δύο νύχτες χωρίς την ανάγκη φόρτισης από τον ήλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηλιακός φωτισμός προσφέρει υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο φωτισμό με σχεδιασμό που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον, με ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά στην επένδυση και τη συντήρηση, ακόμη και όταν αφορά σε ένα μόνο φωτιστικό.

Αυτό τον καθιστά ιδανικό για φωτισμό σημείων όπου δεν υπάρχει ή είναι περιορισμένη η ηλεκτροδότηση, ή όπου είναι πολύ ακριβό για την εγκατάσταση ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Source link