Αυτό που είχε κλειδώσει από το μεσημέρι της Τετάρτης σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έγινε επίσημο το απόγευμα της ίδιας ημέρας διά χειλέων του Βαίλη Κικίλια και του Νίκου Χαρδαλιά, με την ανακοίνωση της επιστροφής της μουσικής στην εστίαση και την επιμήκυνση της ελευθερίας στη μεταμεσονύκτια κυκλοφορία, που πλέον θα απαγορεύεται από τη 1:30 έως τις 5:00.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσαν ότι:

>> Από τις 12 Ιουνίου η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 01:30 και θα λήγει στις 05:00. Σημειώνεται ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την 1η Ιουλίου το μέτρο περιορισμού σταματά να ισχύει.

>>Από τις 12 Ιουνίου επιτρέπεται η μουσική, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους. Στις μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις προβλ΄έπεται πρόστιμο €5.000 για την πρώτη παράβαση και κλείσιμο σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.

>>Από τις 12 Ιουνίου επανεκκινεί η λειτουργία επιχειρήσεων ακροάματος/θεάματος με παρουσία θεατών σε ποσοστό πληρότητας 75% και μέχρι 5.000 θέσεις. Σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας.

>>Από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις Πανεπιστημίων.

Εξάλλου ανακοινώθηκε ότι στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών, ενώ για τις εμποροπανηγύρεις θα επιτρέπεται η διοργάνωσή τους  εφόσον το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 50%.

Οι εμβολιασμοί

Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το 23,7% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Παράλληλα ανακοίνωσε πως ανοίγουν 420.000 ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, ενώ θύμισε ότι αύριο Πέμπτη (10/6) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα ίδια τρία εμβόλια.

«Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο σπίτι και θα χρησιμοποιηθεί το μονοδοσικό της J&J», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

 

Source link