Home Πολιτική Καμπανάκι από το «Bloomberg»: Με τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα η Ελλάδα κινδυνεύει...

Καμπανάκι από το «Bloomberg»: Με τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα η Ελλάδα κινδυνεύει να εξωκείλει

Ενώ έχει περάσει διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου από τότε που η Ελλάδα ξέφυγε από τα δεσμά του προγράμματος διάσωσης, τώρα η χώρα κινδυνεύει να εξωκείλει.

Ο τελευταίος γύρος φορολογικών περικοπών και διάφορων παροχών που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση σημαίνει ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης δεν θα καταφέρει να επιτύχει πιθανώς έναν συμφωνημένο στόχο για πλεόνασμα του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου κρίσης της ευρωζώνης (ΕΣΜ).

Το έλλειμμα θα επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, προειδοποίησε ο Klaus Regling μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα υποσχέθηκε να διατηρήσει μια «διαστημική» δημοσιονομική επίδοση για πάντα, προκειμένου να στρέψει το βουνό του χρέους σε καθοδική πορεία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 αποτελεί προϋπόθεση που συνδέεται με τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, καθώς επιβαρύνθηκε η συνεισφορά της χώρας στην ελάφρυνση του φορτίου της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μια σειρά από φιλικά προς τους ψηφοφόρους μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός επιδόματος στους συνταξιούχους που θα καταβληθεί μόλις λίγες ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης εβδομάδας, καθώς και μείωση των φόρων επί των πωλήσεων.

Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει στη διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Regling στους δημοσιογράφους.

Ο Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι οι προϋπολογισμοί κατά τα προσεχή έτη θα έχουν ως στόχο την επίτευξη κύριου πλεονάσματος του προϋπολογισμού 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και όχι το 3,5% που συμφωνήθηκε πέρυσι με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ.

Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η πορεία του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ξεπεραστεί και να οδηγήσει στην αναστολή ορισμένων μέτρων ανακούφισης.

Αυτές οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφασίσουν να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα ακριβότερα δάνειά της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίς. «Μένει να τα δούμε αυτά», είπε ο Regling.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

Το ναυτικό της Μάλτας διέσωσε 216 μετανάστες που κινδύνευαν στη θάλασσα

Οι διασωθέντες αναμένονται να φθάσουν σήμερα στη Βαλέτα, την ίδια ημέρα που οι κάτοικοι της χώρας καλούνται στην κάλπη για τις Ευρωεκλογές Source link

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια - Τα ιστορικά στοιχεία ΑρχικήΠολιτικήΟι ευρωεκλογές στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια – Τα...

Παίρνει Σκρτελ ο Ολυμπιακός • Tvkosmos

???????? Τινάζει την μπάνκα στον αέρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης στις μεταγραφές. Σχετικές Ειδήσεις Τα χέρια με τον Μάρτιν Σκρτελ έχει δώσει ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με πληροφορίες...

Σπάει ρεκόρ η Μπαρτσελόνα με Βαλένθια • Tvkosmos

Στο «Μπενίτο Βιαγιαμαρίν» της Σεβίλης, «πέφτει» απόψε (Σάββατο 25/5, 22:00 ώρα Ελλάδας) η αυλαία της σεζόν 2018-19 στην Ισπανία. Σχετικές Ειδήσεις Μπαρτσελόνα και Βαλένθια αναμετρώνται,...