Αρχική Πολιτική Είσαι Σημιτικός; Πάρε ένα τομέα • Tvkosmos

Είσαι Σημιτικός; Πάρε ένα τομέα • Tvkosmos

Επιστρέφει στα κοινά του ΠΑΣΟΚ μετά από πολλά χρόνια ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και πρώην πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ, αναλαμβάνει το συντονισμό των θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, με απόφαση της Φώφης Γεννηματά.

Σχετικές Ειδήσεις

Μάλιστα ο κ. Ευθυμίου θα είναι και υποψήφιος βουλευτής. Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Ευθυμίου είναι ο δεύτερος του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, μετά τον Νίκο Χριστοδουλάκη που αναλαμβάνει ένα σημαντικό τομέα. Προφανώς η κ. Γεννηματά βλέπει τις απώλειες που υπάρχουν με τις παραιτήσεις υποψηφίων από όλες τις περιοχές της χώρας κι ελπίζει ότι με αναπαλαίωση του ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να συγκρατήσει δυνάμεις.

Ο κ. Ευθυμίου στην δήλωση του μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων επεσήμανε: “Είμαστε στη στιγμή που η χώρα πρέπει να εγκαινιάσει μία ιστορική στροφή, που θα βγάλει τον τόπο οριστικά από την κρίση, και θα ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Με μία οικονομία που θα δουλεύει για όλους, παράγοντας νέο πλούτο, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Για αυτό το στόχο υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να συντριβεί ο λαϊκισμός και η μιζέρια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, να υπάρξει ένας ισχυρός Ευρωπαϊκός Σοσιαλδημοκρατικός πόλος, που θα συμβάλει στην διασφάλιση της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας, καθώς και στην προώθηση πολιτικών που θα διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος με όρους βιωσιμότητας και όχι επιδομάτων. Και που θα προωθεί παράλληλα τα μείζονα εθνικά συμφέροντα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

Επιβάλλεται η στράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, στην ιστορική κοιτίδα της Δημοκρατικής Παράταξης, προκειμένου να υπάρξει αντίβαρο σε μία ανεξέλεγκτη και αλαζονική δεξιά διακυβέρνηση και σε μία καταστροφική μείζονα αντιπολίτευση. Στην οποία δεν θα πρέπει να βρεθεί ο ανεύθυνος και καταστροφικός ΣΥΡΙΖΑ, που θα διψά να επανέλθει στην εξουσία με κάθε κόστος στην κοινωνική ειρήνη και οικονομική πρόοδο.

Είναι η ώρα της συστράτευσης και της ενότητας όλων των προοδευτικών πολιτών στο Κίνημα Αλλαγής, τη μόνη δύναμη που σήμερα μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα την επόμενη μέρα”.

 

Ποιος είναι

Ο Πέτρος Ευθυμίου είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, τον Σεπτέμβρη του 1974. Συμμετείχε ενεργά στον οργανωμένο  αντιδικτατορικό αγώνα. Στην πολιτική του διαδρομή συνέβαλε ως ειδικός σύμβουλος στην συγκρότηση και δράση του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς το 1982-1985, ενώ υπήρξε και Γενικός Γραμματέας Τύπου το 1985. Τα επόμενα 14 χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής και δημοσιογράφος. Το 1998 έλαβε το πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφικής Αριστείας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Το 1999 εξελέγη ευρωβουλευτής, και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας το διάστημα 2000-2004. Από το 2004 εξελέγη σε τρείς εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτής στην Β’ Αθήνας. Το 2006-2007 υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Από το 2004 ως το 2012, δραστηριοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), τον μεγαλύτερο Διεθνή Διακρατικό Οργανισμό μετά τον ΟΗΕ.

Εξελέγη πρώτα αντιπρόεδρος (2006) και μετά Πρόεδρος (2007) της Επιτροπής Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Το 2009, στο Βίλνιους της Λιθουανίας εξελέγη πρώτος σε ψήφους Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης ενώ την επόμενη χρονιά (2010), στο Όσλο, εξελέγη Πρόεδρος. Το 2011 επανεξελέγη Πρόεδρος στο Βελιγράδι, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ομοφώνως.

Το 2012, επελέγη ως fellow, στο ιστορικό Weatherhead Center for International Affairs του School of Government του Harvard. Το 2012-2013 δούλεψε ερευνητικά στο Χάρβαρντ στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Από το 2013, έχει επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στην ερευνητική δημοσιογραφία σε θέματα διεθνούς και Ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και οικονομικής ανάπτυξης.

 

Source link

Ροή Ειδήσεων

Το φαινόμενο Κούγια • Tvkosmos

Από Α. Π. 10:42 - 04/07/2020 Τελευταία Ενημέρωση 20:44 - 03/07/2020 Δεν είναι λίγες οι φορές που ποδοσφαιρικοί παράγοντες έχουν παρεκτραπεί στην καριέρα τους. Το ποδόσφαιρο είναι...

«Όλα θα είναι με θετικό πρόσημο στο Ελληνικό»

Ένα πολυσυζητημένο έργο μακράς πνοής, αυτό του Ελληνικού, έβαλε πλέον μπροστά τις «μηχανές» του. Μετά από δύο δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης, το παλιό αεροδρόμιο...

Ένας χρόνος ΝΔ

Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης Συμπληρώνεται ένας χρόνο από την πολιτική αλλαγή της 07/07/2019 Καλό είναι να θυμηθούμε το τί έγινε στον χρόνο που πέρασε. Η Κυβέρνηση ξεκίνισε...

Ο Λάκοβιτς τον Γραμμένο-Ο Μαρινάκης τον Τσουκαλά… • Tvkosmos

Αυτό, πάλι, με τον Λάκοβιτς, τι… φάση; Θέλει, λέει, να μαζέψει τον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο για… κουβέντα. Να τους τρίξει τα...