Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλαρης

Βγήκαν πάλι αυτοί που θέλουν να μηδενίσουν τα οφέλη της Ελλάδος από την επίσκεψη του του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ!

Πήραν λοιπόν την δήλωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και έβαλαν επικεφαλίδα την πρώτη παράγραφο της δήλωσης όπου κατά πάγια τακτική οι ΗΠΑ πάντα ανεφέρονται σε διπλωματικές και ειρηνικές λύσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Για όσους όμως γνωρίζουν την διπλωματική γλώσσα, όλη η ουσία της δήλωσης είναι η τελευταία παράγραφος που σαφώς διαχωρίζει το πώς βλέπουν πλέον οι ΗΠΑ την Ελλάδα και την Τουρκία.

Εκεί αναφέρουν ότι η Ελλάδα για τις ΗΠΑ είναι ένας ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ Νατοϊκός σύμμαχος και η Τουρκία ένας σημαντικός εταίρος!

Στα 48 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική δεν θυμάμαι ποτέ οι ΗΠΑ να μίλησαν για κανένα Κράτος περί ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥ βασικού συμμάχου.
Εάν κάνω λάθος παρακαλώ κάποιος να με διορθώσει.
Ακούγαμε πάντα περι “σημαντικού” εταίρου και φίλου, στα πλαίσια της ξύλινης γλώσσας της διπλωματίας.

Θεωρώ ότι με την στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό και το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ,οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαλέξει σε ποιόν μπορούν να βασίζονται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Το μόνο που δεν θέλουν αυτόν τον καιρό, είναι μιά αποσταθεροποιήση στην περιοχή παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω των παιχνιδιών του Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση και ίσως μιά έμεση υποστήριξη πρός την Ρωσία.
Γνωρίζουν ότι το μόνο σωσίβιο που έχει ο Ερντογάν για να αποφύγει την εκλογική ήττα που διαγράφεται, είναι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου που θα συσπειρώσει ιδιώς τις Ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας γύρω του.
Ταυτόχρονα θα σταματήσει κάθε προεκλογική εκδήλωση και πιθανόν να αναβληθούν και οι προγραμματισμένες εκλογές του 2023.
Θα αρχίσει πάλι ο Ερντογάν όπως το καλοκαίρι του 2020 τα ίδια παιχνιδάκια με τα ερευνητικά σκάφη, τις εναέριες παραβιάσεις και τους λαθρομετανάστες στο Αιγαίο και θα προσπαθεί να αναγκάσει την Ελλάδα να ρίξει την πρώτη σφαίρα.
Σε αυτό θα πρέπει αφ’ενός να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, όπως σωστά κάναμε το 2020 και συνεχίζουμε μέχρι τώρα και αφ’ετέρου να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση Μπάϊντεν.
Ας μην ξεχνούμε ότι όλα αυτά που κάνει τώρα η Τουρκία είναι αποτέλεσμα των σχέσεων και το “ελεύθερο” που είχε με την κυβέρνηση Τράμπ.

Όποιος περιμένει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αυτήν την ώρα να κατακεραυνώσει λεκτικά την Τουρκία, μάλλον δεν γνωρίζει από διπλωματία.
Η Τουρκία είναι σημαντικός παίχτης στην περιοχή και στρατηγικά και οικονομικά.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά από 3 χρόνια στις εκλογές των ΗΠΑ και μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια θα πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοια δεδομένα και συμφωνίες που θα δεσμεύουν και μελλοντικές κυβερνήσεις.

Παρακάτω είναι ολόκληρη η δήλωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ :
“Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση.
Η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος”.