Αρχική Πολιτική Ικανοποίηση για τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ικανοποίηση για τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αναμένεται να υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αλλά και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινούνται στο πλαίσιο των προσδοκιών της Λευκωσίας, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τα μέτρα που προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 15 και 18 Ιουλίου, αντίστοιχα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «προχωράμε μεθοδικά και στόχος μας είναι να ανακοινωθούν και να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό» χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά το ύψος των προτεινόμενων περικοπών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «δεν έχουν απομείνει και πολλά για να πάρει η Τουρκία από τα προενταξιακά κεφάλαια» και από αυτά θα γίνουν οι περικοπές, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

Ανέφερε παράλληλα ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, βάσει της οποίας η Τουρκία λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες.

Η διαβάθμιση των μέτρων ικανοποιεί τη Λευκωσία, καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχήμα δίνει περισσότερα περιθώρια για υιοθέτηση μεγαλύτερων κυρώσεων στο μέλλον, ενόψει και της κλιμάκωσης των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σε κατοπινό στάδιο η ΕΕ να προτείνει στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και φυσικών προσώπων, κατέληξε.

Διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε εξάλλου τα προτεινόμενα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 145,8 εκ. ευρώ και την επανεξέταση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και συναντήσεις σε υπουργικό και κορυφαίο επίπεδο.

Μετά την αποστολή και του δεύτερου τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση της Τουρκίας για δεύτερη παράνομη γεώτρηση, την οποία χαρακτήρισε ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση. Υπενθύμισε παράλληλα τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο των τουρκικών ενεργειών σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε εκ νέου στα κατάλληλα μέτρα, τα οποία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ στις 20 Ιουνίου.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

Άλλο ένα ψέμα του Τσίπρα για τη ΔΕΗ επί Σαμαρά

Μέσα στον παροξυσμό του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στη βουλή τα γνωστά του ψέματα. Αυτή τη φορά μίλησε και για τη ΔΕΗ. Που την κατέστρεψε...

Ελπίδες να «σωθεί» η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με τη νέα κυβέρνηση

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τους συνεργάτες του, Αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη και  προϊστάμενο Διοικητικών Υπηρεσιών Τριαντάφυλλο Καραγιάννη, είχε ο πρόεδρος των...

Κουμουτσάκος: Στο Πακιστάν έστειλε τους πρώτους 32 Πακιστανούς

Οι πρώτοι 32 Πακιστανοί μετανάστες μεταφέρθηκαν με αεροπορική πτήση στο Ισλαμαμπάντ. Τους συνόδευαν αστυνομικοί και γιατρός.   Την επαναπροώθηση 32 Πακιστανών, με αεροπορική πτήση και μετά...

Από το «λεφτά υπάρχουν» στο… πού θα βρεθούν

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιπολιτευθεί θέτοντας το ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά», δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή φεύγοντας άφησε τα ταμεία άδεια, ή...

Έγκλημα – μυστήριο στον Καναδά: Νεαροί μετατράπηκαν από αγνοούμενοι σε ύποπτοι για φόνους

Ο Καμ Μακλίοντ, 19 ετών και ο Μπράιερ Σεγκέλσκι, 18 ετών, αγνοούνται από τις 19 Ιουλίου -  Source link