Αρχική Πολιτική Ικανοποίηση για τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ικανοποίηση για τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αναμένεται να υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αλλά και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινούνται στο πλαίσιο των προσδοκιών της Λευκωσίας, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τα μέτρα που προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 15 και 18 Ιουλίου, αντίστοιχα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «προχωράμε μεθοδικά και στόχος μας είναι να ανακοινωθούν και να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό» χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά το ύψος των προτεινόμενων περικοπών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «δεν έχουν απομείνει και πολλά για να πάρει η Τουρκία από τα προενταξιακά κεφάλαια» και από αυτά θα γίνουν οι περικοπές, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

Ανέφερε παράλληλα ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, βάσει της οποίας η Τουρκία λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες.

Η διαβάθμιση των μέτρων ικανοποιεί τη Λευκωσία, καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχήμα δίνει περισσότερα περιθώρια για υιοθέτηση μεγαλύτερων κυρώσεων στο μέλλον, ενόψει και της κλιμάκωσης των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σε κατοπινό στάδιο η ΕΕ να προτείνει στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και φυσικών προσώπων, κατέληξε.

Διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε εξάλλου τα προτεινόμενα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 145,8 εκ. ευρώ και την επανεξέταση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και συναντήσεις σε υπουργικό και κορυφαίο επίπεδο.

Μετά την αποστολή και του δεύτερου τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση της Τουρκίας για δεύτερη παράνομη γεώτρηση, την οποία χαρακτήρισε ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση. Υπενθύμισε παράλληλα τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο των τουρκικών ενεργειών σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε εκ νέου στα κατάλληλα μέτρα, τα οποία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ στις 20 Ιουνίου.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Η Άρσεναλ πήρε τη μπουκιά από το στόμα της Σταντάρ Λιέγης • Tvkosmos

Αν και η αδιάφορη Γκιμαράες έκανε στη Σταντάρ Λιέγης το δώρο που περίμενε για να έχει ελπίδες πρόκρισης (παίρνοντας διπλό με ανατροπή 3-2 στη Φρανκφούρτη), η...

Η συζήτηση της Γεννηματά με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας

Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μετείχε η πρόεδρος...

Η Χετάφε ακολούθησε τη Βασιλεία στους 32 του Europa • Tvkosmos

Ο «τελικός» μεταξύ Χετάφε και Κρασνοντάρ για τους «32» του Europa League είχε νικητές τους Ισπανούς με 3-0. Με τη Βασιλεία να έχει εξασφαλίσει...

Μαξίμου: «Ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία»

Ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία ζητάει...

Απαλλάχθηκε ο Σάββας Θεοδωρίδης από την ΕΠΟ • Tvkosmos

Την απαλλαγή του Σάββα Θεοδωρίδη στον οποίο είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για δυσμενείς δηλώσεις, έπειτα από τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός όπου έφτασε στο...