Αρχική Οικονομία Η Τουρκία «πιέζει» και τα ελληνικά ψάρια

Η Τουρκία «πιέζει» και τα ελληνικά ψάρια

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η αγορά των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας – συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαβράκι – με την υψηλή προσφορά αλλά και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία να «βυθίζει» τις τιμές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι. Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική πτώση κατέγραψε και η τιμή της ελληνικής τσιπούρας, η οποία έχασε το 4% της αξίας της σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε το Μάιο στα 4,30 ευρώ το κιλό.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει η έκθεση του Globefish, του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η «βουτιά» στις τιμές πώλησης για το ελληνικό λαβράκι φαίνεται να είναι κρίσιμη, καθώς όχι μόνο είναι κατά 35% κάτω από το 2017, αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά ιστορικά που η τιμή της τσιπούρας είναι ακριβότερη από το λαβράκι, σύμφωνα με τον Θανάση Σκορδά, Πρόεδρο της Σελόντα.

Όπως δηλώνει στο newmoney.gr ο κ. Σκορδάς, εκτός από την υπερπροσφορά που δημιουργήθηκε από τις ελληνικές εταιρείες, ο ανταγωνισμός από την Τουρκία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην πτώση των τιμών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι Τούρκοι έχουν παράξει φέτος 160.000 τόνους λαβράκι που, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ασκούν μεγάλη πίεση στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες», αναφέρει ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Θα κερδίσουμε τον Ερυθρό Αστέρα» • Tvkosmos

Την πίστη του ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει τον Ερυθρό Αστέρα την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη και θα συνεχίσει στην Ευρώπη, διατράνωσε ο Γιώργος Μασούρας Σχετικές...

Η συγκινητική στιγμή με τον Δημητριάδη και τον γιο του

Mε κάθε λεπτομέρεια του 13ου Συνεδρίου της Νέας...

Κοβάσεβιτς: «Φαβορί ο Ολυμπιακός»

Διαβάστε στην Άποψη: «Ο Μαρινάκης έχει δώσει κύρος στην ομάδα του Πειραιά» Η ανάρτηση - Κοβάσεβιτς: «Φαβορί ο Ολυμπιακός» - δημοσιεύτηκε στο iapopsi.gr Source link