Στην κυβέρνηση παραδόθηκε το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προσδιορίζει τα αποτελέσματα των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει αλλα από πηγές πηγές της ενεργειακης αγοράς έχει διαρρρεύσει στα ΜΜΕ ότι στην εξεταζόμενη περίοδο τα κέρδη που “έγραψαν” οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (βλ. ΔΕΗ και ιδιώτες παραγωγοί/πάροχοι ρεύματος) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένα κατά 927 εκατ. ευρώ.

Ο “γρίφος” όμως είναι άλλος. Διότι αν από τα €927.000.000 αφαιρεθουν €336.000.000 που αφορούν το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022, τότε θα πρέπει να διευκρινιστεί αν από το υπόλοιπο των €600.000.000 θα αφαιρεθούν και οι “έμμεσες” όπως χαρακτηρίζονται εκπτώσεις που αντανακλούν το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχουν προμηθευτές -κυρίως η ΔΕΗ- βάσει συμβολαίων που υπεγράφησαν προ κρίσης.

Η ΡΑΕ επισημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές στην προμήθεια, δηλαδή στη λιανική οι οποίες εν μέρει οφείλονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες επιχειρήσεις) όσο και στη μέση και τη χαμηλή που συμφωνήθηκαν πριν την ενεργειακή κρίση, σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην αγορά.

Σύμωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετικό ρεπορτάζ του, στο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής αναφέρεται ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως “έμμεση έκπτωση” προς τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αγορά το κόστος της διατήρησης των σταθερών τιμολογίων (κυρίως από τη ΔΕΗ) διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα, υπενθυμίζεται, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν επιλέξει 500.000 πελάτες της.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εν λόγω έμμεσες εκπτώσεις ελάφρυναν την επιβάρυνση των καταναλωτών, συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον συνολικό λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις δεν θα αργήσουν ενώ θυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προ ημερών κυβερνητικές εξαγγελίες τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% και το ποσό που θα προκύψει θα συγχρηματοδοτήσει την τελευταία δέσμη των μέτρων στήριξης των καταναλωτών ρεύματος.

 

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here