Ο εκπρόσωπος της επιτροπής της Κομισιόν , Ανταλμπέρ Γιανς  κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ανταποκριτών τόνισε πως η κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Όταν ο κ. Γιανς  ρωτήθηκε για την επιστολή  του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην οποία ζητά  την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία αλλά και για το εάν η Κομισιόν σκέφτεται να δώσει  κάποια λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης στα ελληνικά νησιά, ανέφερε ότι η Επιτροπή έλαβε επιστολή από τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία ενημερώνει ότι η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές από άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο υπουργός ζήτησε τη βοήθεια της Επιτροπής προκειμένου να τονιστεί στις τουρκικές Αρχές η ανάγκη πλήρους υλοποίησης της Κοινής Δήλωσης, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές αρχές και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για να ξεκινήσουν πάλι οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, υπάρχει η Κοινή Δήλωση, και προτεραιότητά μας είναι αυτή να εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο Α. Γιανς καταλήγοντας ότι η Επιτροπή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βρεθούν ευρύτερες λύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link