Αρχική Οικονομία Η κυβέρνηση δεν βάζει στο τραπέζι την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση δεν βάζει στο τραπέζι την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Για να γλιτώσει τις γκρίνιες για παροχές και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού – Δεν υποβλήθηκε αίτημα συζήτησης στο Eurogroup – Απηύθυνε έγγραφο στον ESM που σύμφωνα με πληροφορίες επεστράφη ως «απαράδεκτο»

«Στο συρτάρι» αφήνει η κυβέρνηση το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, παρά τις σχετικές εξαγγελίες των τελευταίων μηνών, στο τελευταίο Eurogroup που διεξάγεται με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα αυτό.

Ο λόγος είναι, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι η Αθήνα δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο αίτημα προς το Eurogroup για να εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ – προφανώς γιατί θα έπρεπε τότε να μπει επισήμως στην Ατζέντα της συνεδρίασης και το ελληνικό ζήτημα συνολικά και, άρα, και οι παροχές που προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση επιχείρησε να παρακάμψει το Eurogroup, αποστέλλοντας έγγραφο αίτημα απευθείας προς τον ESM, το οποίο όμως λέγεται πως επεστράφη ως «απαράδεκτον», γιατί έπρεπε να απευθύνεται στο Eurogroup κατευθείαν.

Άλλωστε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που πριν δύο μήνες είχε φανεί υπστηρικτικός στο δεδηλωμένο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αίτημα γιατί προφανώς δεν υπήρχε.

Δημοσίως πάντως ο κύριος Τσακαλώτος είχε ήδη τότε συναντήσει την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ για να την ενημερώσει για την επικείμενη αίτηση της Αθήνας να αποπληρώσει πρόωρα το «ακριβό» δάνειο στο ΔΝΤ, εξέλιξη που θα είχε και θετικές επιπτώσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Αξίζαμε τη νίκη, ανήκει και στον κόουτς Πεδουλάκη» • Tvkosmos

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε ένα σημαντικό επίτευγμα στη Λιθουανία, όπου επικράτησε της Ζάλγκιρις. Στον Γιώργο Βόβορα δεν πιστώνεται μόνο μερίδιο αυτού αλλά και το ήθος...

Αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ • Tvkosmos

Mε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ, αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία της, που θα άρχιζε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20/11 (00:01) και...

Η Τότεναμ έδειξε την έξοδο στον Ποτσετίνο • Tvkosmos

«Τα σπιρούνια» γνωστοποίησαν την απόλυση του Αργεντίνου Από Γ. Κ. 22:07 - 19/11/2019 Τελευταία Ενημέρωση 22:08 - 19/11/2019 Η Τότεναμ έδειξε την έξοδο στον Ποτσετίνο. «Τα σπιρούνια», μία...

Μητσοτάκης: Καθιερώνουμε το «δίχτυ ασφαλείας» για τους πιο αδύναμους

Στην απόφαση της Kυβέρνησης για να κατοχυρώσει συνταγματικά...