Αρχική Πολιτική Η γκάφα με τα «λεφτά από το ελικόπτερο»

Η γκάφα με τα «λεφτά από το ελικόπτερο»

Αδιάβαστοι πιάστηκαν οι λογογράφοι του Αλέξη Τσίπρα και φυσικά ο ίδιος ο πρόεδρος του καθώς στην ομιλία στο Ζάππειο το απόγευμα της Δευτέρας έκανε μία ακόμα γκάφα.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αρθρώσει ένα επιχείρημα, ο Τσίπρας επικαλέστηκε κάτι που όπως υποστήριξε είχε πει ο Μίλτον Φρίντμαν. Μόνο που ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος δεν το είχε πει ποτέ έτσι!

Ιδού τι ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας: «Πριν από 50 σχεδόν χρόνια, ένας νομπελίστας οικονομολόγος, πρότεινε μια αντίστοιχη λύση για μια τέτοια έκτακτη περίσταση. Πήρε το παράδειγμα μιας κοινότητας στην οποία η κατανάλωση είχε συρρικνωθεί και πρότεινε ως λύση για μία και μοναδική φορά, ένα ελικόπτερο να πετάξει στους κατοίκους χρήματα από την κυβέρνηση, ως τρόπο για να ενισχυθεί άμεσα η ζήτηση.

Αυτή η πρόταση ονομάστηκε τότε συμβολικά «λεφτά από το ελικόπτερο». Και χώρες όπως η Ιαπωνία και άλλες την εφάρμοσαν αρκετές δεκαετίες μετά. Ίσως σας σοκάρει, να σας αποκαλύψω το όνομα του εμπνευστή αυτής της πρότασης: Λεγόταν Μίλτον Φρίντμαν.

Δηλαδή ακόμα και ο πατέρας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, θεωρούσε ότι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το φάσμα μιας τέτοιας καθίζησης, πρέπει να δράσεις άμεσα ακόμα και ανορθόδοξα».

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε οι λογογράφοι του έχουν διαβάσει τι ακριβώς είπε ο Μίλτον Φρίντμαν, ούτε μπήκαν στον κόπο να συμβουλευτούν κάποιον που το έχει κάνει.

Στο βιβλίο του “The Optimum Quantity of Money” ο φημισμένος μονεταριστής προσπαθεί να εξηγήσει με μεταφορικό λόγο τι θα γινόταν αν μια κεντρική τράπεζα τύπωνε χρήμα και το μοίραζε απευθείας στους πολίτες.

«Ας υποθέσουμε τώρα ότι μια μέρα ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από αυτή την κοινότητα και πετάει χαρτονομίσματα 1.000 δολαρίων από τον ουρανό, τα οποία βέβαια μαζεύουν βιαστικά τα μέλη της κοινότητας. Ας υποθέσουμε επίσης ότι όλοι πείθονται πως αυτό είναι ένα μοναδικό γεγονός που δεν επαναλαμβάνεται». Έτσι ξεκινάει το σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίο του Φρίντμαν, ο οποίος στη συνέχεια βάζει διάφορες υποθέσεις κι αναλύει έτσι τη θεωρία αυτή.

Ούτε κάποια «τέτοια έκτακτη περίσταση» υπήρχε λοιπόν το 1969 όταν έγραψε το βιβλίο ο Φρίντμαν, ούτε «πρότεινε» καμία τέτοια λύση, ούτε καν ως λύση στην «καθίζηση» δεν την περιέγραψε, αλλά στον αποπληθωρισμό. Βιαστικοί και πρόχειροι οι λογογράφοι του Τσίπρα και φυσικά ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Το πρόγραμμα του Champions League • Tvkosmos

Η κλήρωση που έγινε στη Νιόν της Ελβετίας έβγαλε τα πρώτα ζευγάρια του Final-8 του Champions League, αλλά και το ήμισυ του δρόμου μέχρι τους «4». Αταλάντα-Παρί και Λειψία-Ατλέτικο είναι τα...

Νέο γύρο αποκαλύψεων ετοιμάζει ο Καλογρίτσας

Νέο γύρο αποκαλύψεων φαίνεται να ετοιμάζει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς όπως υποστηρίζει έχει αδιάσειστα στοιχεία για το βάσιμο όσων υποστηρίζει στην αντιδικία...

Στις 6 Αυγούστου η ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Γουλβς • Tvkosmos

Την 6η Αυγούστου στις 22:00 στο Μολινό θα πραγματοποιηθεί η ρεβάνς μεταξύ της Γουλβς και του Ολυμπιακού για τη φάση των 16 του Europa...

Τότε άνοιγε σαμπάνιες με τον Παππά ο Πάνος

Και τώρα ο Λαφαζάνης είναι λάβρος με τα τερτίπια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Λάβρος είναι τελευταία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την ηγετική ομάδα...

Διακοπές Kυριάκος, Δούκας και σία; • Tvkosmos

Ερώτηση κάνω. Ο Ιβάν Σαββίδης πληρώνει ένα κάρο προσωπικό. Τον Μάκη Χρυσοστομάκη Γκαγκάτση. Τον Κυριάκο το Φιγούρα. Τον Δούκα της Μενεμένης Λευτεράκη. Έναν Αρωνιάδη....