Αρχική Οικονομία Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντά για του ελέγχους στις τράπεζες • Tvkosmos

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντά για του ελέγχους στις τράπεζες • Tvkosmos

Μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την περασμένη Πέμπτη 7/11 το πρωί, σειρά είχαν χθες και τα γραφεία των διευθύνσεων καρτών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σχετικές Ειδήσεις

Από νωρίς το πρωί οι ομάδες των ελεγκτών επισκέφθηκαν ταυτόχρονα τα γραφεία των τραπεζών συνεχίζοντας την έρευνά τους με σκοπό τη συλλογή στοιχείων από τους υπολογιστές και τα αρχεία των υπηρεσιών.

Στόχος, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής, είναι η εύρεση στοιχείων που θα μπορούσαν να αφορούν μη ανταγωνιστικές συμπεριφορές από μέρους των τραπεζών, κάτι για το οποίο η Επιτροπή έχει δεχθεί καταγγελίες.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτήριζαν αυστηρούς και τυπικούς ως προς τη διαδικασία τους ελεγκτές της ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίοι συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τον έλεγχό τους ακολουθώντας το πρωτόκολλο, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών και μετά την καθοδήγηση των νομικών τους επιτελείων διευκόλυναν τον έλεγχο της Επιτροπής δίνοντας το υλικό που τους ζητήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ημέρες οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.

Πάντως, μετά τον ντόρο που έγινε επ’ αφορμή της αιφνιδιαστικής εφόδου ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, και ο εποπτεύων υπουργός της ανεξάρτητης Αρχής, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε να απαντήσει για το αν εμπλέκεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού» σημείωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του Σκάι και απέδωσε τους ελέγχους σε καταγγελίες πολιτών.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει τους «προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους», τονίζοντας ότι πρόκειται για «αυτεπάγγελτη έρευνα» και υπογραμμίζοντας πως η «διεξαγωγή τους δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις (σ.σ. τράπεζες) έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

«Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων», αναφέρει η Επιτροπή.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

«Πέταξε» στη νίκη το… «16βάλβιδο» Περιστέρι • Tvkosmos

Πολύ σκληρό για να… «μαδηθεί» από την Μόρναρ Μπαρ αποδείχτηκε απόψε (12/11) το Περιστέρι στην αναμέτρηση για την 5η αγωνιστική του Γ’ ομίλου στο...

«Δεν παίξαμε βάση σχεδιασμού αλλά αξίζαμε τη νίκη» • Tvkosmos

Χαραλαμπίδης: «Δεν παίξαμε βάση σχεδιασμού αλλά αξίζαμε τη νίκη» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΧαραλαμπίδης: «Δεν παίξαμε βάση σχεδιασμού αλλά αξίζαμε τη νίκη» Source link

Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων του Μητσοτάκη

Σημαντικές συναντήσεις περιλαμβάνει και για αύριο, Τετάρτη, το...

Ξεκίνησε η διανομή ειδών οπωροπωλείου σε Δήμους του Νοτίου Τομέα Αθηνών • Tvkosmos

Ξεκίνησε η διανομή ειδών οπωροπωλείου σε Δήμους του Νοτίου Τομέα Αθηνών • Tvkosmos ΑρχικήΕλλάδαΞεκίνησε η διανομή ειδών οπωροπωλείου σε Δήμους του Νοτίου Τομέα Αθηνών Source link...

Πρεμιέρα με «πατητή» της Ιταλίας στην Ελλάδα • Tvkosmos

Η Ιταλία επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της και έφυγε νικήτρια από το «Πέτρος Καπαγέρωφ». Επικράτησε του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ελλάδας με 9-6 (1-1, 1-4, 2-1,...