Αρχική Οικονομία Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντά για του ελέγχους στις τράπεζες • Tvkosmos

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαντά για του ελέγχους στις τράπεζες • Tvkosmos

Μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την περασμένη Πέμπτη 7/11 το πρωί, σειρά είχαν χθες και τα γραφεία των διευθύνσεων καρτών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σχετικές Ειδήσεις

Από νωρίς το πρωί οι ομάδες των ελεγκτών επισκέφθηκαν ταυτόχρονα τα γραφεία των τραπεζών συνεχίζοντας την έρευνά τους με σκοπό τη συλλογή στοιχείων από τους υπολογιστές και τα αρχεία των υπηρεσιών.

Στόχος, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής, είναι η εύρεση στοιχείων που θα μπορούσαν να αφορούν μη ανταγωνιστικές συμπεριφορές από μέρους των τραπεζών, κάτι για το οποίο η Επιτροπή έχει δεχθεί καταγγελίες.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτήριζαν αυστηρούς και τυπικούς ως προς τη διαδικασία τους ελεγκτές της ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίοι συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τον έλεγχό τους ακολουθώντας το πρωτόκολλο, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών και μετά την καθοδήγηση των νομικών τους επιτελείων διευκόλυναν τον έλεγχο της Επιτροπής δίνοντας το υλικό που τους ζητήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ημέρες οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.

Πάντως, μετά τον ντόρο που έγινε επ’ αφορμή της αιφνιδιαστικής εφόδου ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, και ο εποπτεύων υπουργός της ανεξάρτητης Αρχής, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε να απαντήσει για το αν εμπλέκεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού» σημείωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του Σκάι και απέδωσε τους ελέγχους σε καταγγελίες πολιτών.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει τους «προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους», τονίζοντας ότι πρόκειται για «αυτεπάγγελτη έρευνα» και υπογραμμίζοντας πως η «διεξαγωγή τους δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις (σ.σ. τράπεζες) έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

«Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων», αναφέρει η Επιτροπή.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Η Πίραμιντς ενδιαφέρεται για τον Ουάρντα • Tvkosmos

Ο Αμρ Ουάρντα μετά την λύση του δανεισμού του στην ΑΕΛ επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί ατομικές προπονήσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ, με...

«Μεγαλοστομίες και πλειοδοσίες νέων Ζαππείων από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Γεννηματά: «Μεγαλοστομίες και πλειοδοσίες νέων Ζαππείων από τον ΣΥΡΙΖΑ» ΑρχικήΠολιτικήΓεννηματά: «Μεγαλοστομίες και πλειοδοσίες νέων Ζαππείων από τον ΣΥΡΙΖΑ» Source link

Το συγκινητικό «αντίο» Τσιόδρα – Χαρδαλιά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό

Το συγκινητικό «αντίο» Τσιόδρα – Χαρδαλιά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό ΑρχικήΕλλάδαΤο συγκινητικό «αντίο» Τσιόδρα – Χαρδαλιά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τον...

Στην τελική ευθεία για ομαδικές προπονήσεις η Super League 2 • Tvkosmos

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην υγειονομική επιτροπή της Super League 2, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού  Γιώργο Μαυρωτά και το μέλος της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής...

«Η κυβέρνηση δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις»

Κριτική προς την κυβέρνηση για την κατεύθυνση που ακολουθεί στα εργασιακά, άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου, εντοπίζοντας πως «κυβέρνηση δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις και...