Αρχική Οικονομία Η Ελλάδα παίρνει 32 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Η Ελλάδα παίρνει 32 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Ένα πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι Κομισιόν προκειμένου δοθεί «ένεση – τόνωσης» στην Ευρωπαϊκή οικονομία, μετά τις πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Από το πακέτο αυτό της Κομισιόν (750 δισ. ευρώ) σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, θα δοθούν τα 500 δισ. ευρώ σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με το κομμάτι που θα πάρει η Ελλάδα από την οικονομική «πίτα» και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται να πάρει περίπου 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.

Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Ράλι στα ιταλικά ομόλογα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

Commissione propone un Fondo di Recovery da 750 miliardi che si aggiunge agli strumenti comuni già varati. Una svolta europea per fronteggiare una crisi senza precedenti. #NextGenerationEu

— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) May 27, 2020

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επένδυση στο κοινό μας μέλλον

«Οι επιχορηγήσεις προς τα κράτη – μέλη αποτελούν μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε προ ολίγου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην μετα-κορωνοϊό εποχή.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και συνεπώς σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο να δανειστεί από τις αγορές για να ενισχύσει τα κράτη – μέλη.

«Αυτές οι επιχορηγήσεις θα είναι ένα νέο αγαθό που θα ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν» στην ΕΕ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση στο μέλλον μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα χρέη του παρελθόντος. Οι επιχορηγήσεις θα περνούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα διοχετεύονται για την ενίσχυση των οικονομιών μας. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ήταν πάντα μια μορφή επιχορήγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ιδρυτές της ΕΕ έκτισαν την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας και πλέον είναι στιγμή να προσθέσουμε το κεφάλαιο της αειφόρου ανάπτυξης. «Αν δεν πράξουμε τίποτε, τότε αύριο θα πληρώσουμε το κόστος της απραξίας. Θέτουμε τις βάσεις για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας όσους έχουν ενστάσεις για το πρόγραμμά της να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους.

Mητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Κομισιόν

Την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ καλωσορίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter, κάνοντας λόγο για μια «τολμηρή» πρόταση που θέτει ψηλά τον πήχη.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Ο πήχης τέθηκε ψηλά, τώρα είναι η σειρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ανταποκριθεί».

We welcome the @EU_Commission’s bold proposal for a package of €750 billion, mainly in the form of grants funded via joint debt issuance.

The bar has been set high. Now it’s up to the @EUCouncil to rise to the occasion. #NextGenerationEU

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 27, 2020

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άλμα κατέγραψαν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα ύστερα από τις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 750 δισεκ. ευρώ –ποσό μεγαλύτερο του αναμενόμενου– για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, με άλμα 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%.

Τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Ιταλία έκαναν ράλι 2,4% και 1,4% αντίστοιχα, αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει οι δύο χώρες να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα 5,5%, με την ισπανική Banco de Sabadell και τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale να εκτοξεύονται με άνοδο περίπου 9%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 9%.

«Το μέγεθος της αντίδρασης της αγοράς είναι σχετικά μέτριο εάν το συγκρίνει κανείς με το ίδιο το σχέδιο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν ήδη κάποιες προσδοκίες στην αγορά», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank. «Πραγματικά πρέπει να το δούμε ως μια αντίδραση στο ότι το μέγεθος του προγράμματος είναι μεγαλύτερο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποθαρρύνεται από τις αντιδράσεις που είναι εμφανείς σε κάποια κράτη-μέλη».

Οι ελπίδες για μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού ενισχύθηκαν από τότε που η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκ. ευρώ.

Πέτσας: Θα έχουμε μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το Ταμείο θα φθάνει τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, ποσό που θα αφορά επιχορηγήσεις, και ένα ποσό για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δανείων.

«Επομένως, θα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που, αν προστεθεί σε αυτό και το ύψος των 540 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε ένα ποσό αρκετά πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Η Ελλάδα διεκδικεί μεγάλα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι:  Πρώτον, να σχεδιάσει η Κυβέρνηση ένα σωστό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Και δεύτερον, τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Tο πακέτο που θα προτείνει η Κομισιόν θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της απάντησης της ΕΕ στις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ορισμένες εκ των οποίων αναμένεται να σημειώσουν ύφεση της τάξης του 10% φέτος.

Τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποια θα διατεθούν και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας. Για να εγκριθεί το σχέδιο θα χρειαστεί η στήριξη και από τα 27 κράτη μέλη. Μια συμφωνία θα κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η έλλειψη αλληλεγγύης δίνει ώθηση στους λαϊκιστές πολιτικούς που απειλούν την ίδια την επιβίωση της Ένωσης, ενώ θα αποφορτίσει σε κάποιο βαθμό την ΕΚΤ, που έχει αναλάβει μέχρι τώρα να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία υποσχόμενη να αγοράσει κρατικά χρέη άνω του ενός τρισ. Ευρώ για να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται μετά το γαλλογερμανικό σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν να δανειστεί η ΕΕ μισό τρισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να διατεθούν στη συνέχεια υπό μορφή επιχορηγήσεων, μια πρωτοβουλία που σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο. Η παροχή βοήθειας μέσω επιχορηγήσεων και όχι με δάνεια αποτέλεσε βασικό αίτημα χωρών του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου ο αυξημένος δανεισμός για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης θα μπορούσε γρήγορα να ωθήσει το χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα. Αλλά ακόμη και με την ευλογία της Γερμανίας, το σχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιδράσεις. Μετά την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία κι η Σουηδία έκαναν δική τους αντιπρόταση, που προβλέπει τη χορήγηση δανείων αντί επιχορηγήσεων.

Στο μεταξύ, κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν στην προοπτική να κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, ειδικά καθώς κινδυνεύουν να χάσουν κονδύλια που θα διατεθούν σε πλουσιότερες χώρες, που όμως έχουν πληγεί βαρύτερα από την πανδημία του κορωνοϊού. Τις τελευταίες μέρες, πάντως, κάποιες από τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών δήλωσαν ότι θα συζητήσουν όλα τα σχέδια ανάκαμψης, χωρίς να απορρίψουν κανένα εκ των προτέρων, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για έναν συμβιβασμό.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

 

Source link

Ροή Ειδήσεων

Ο «συνετός» Ιρλανδός νέος βασιλιάς του Eurogroup • Tvkosmos

Στην κούρσα της διαδοχής Σεντένο, ο ΥΠ.ΟΙΚ. της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, κέρδισε την Ισπανίδα ομόλογό του Νάντια Καλβίνιο που για πολλούς ήταν φαβορί Από Ν....

Ο Νεϊμάρ «πλακώθηκε» με τον φίλο της μητέρας του • Tvkosmos

Από Α. Π. 14:47 - 12/07/2020 Τελευταία Ενημέρωση 22:47 - 10/07/2020 Ο Νεϊμάρ «πλακώθηκε» με τον φίλο της μητέρας του, γιατί είναι gay. Και ζήτησε από τους...

Ετοιμάζεται ειδικός ρόλος από το Μαξίμου για τον Τσαλκόγλου

ΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Ετοιμάζεται ειδικός ρόλος από το Μαξίμου για τον Τσαλκόγλου ΑρχικήΠολιτικήΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Ετοιμάζεται ειδικός ρόλος από το Μαξίμου για τον Τσαλκόγλου Source...

Εντοπίστηκαν εννέα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού

Συναγερμός στην Κοζάνη: Εντοπίστηκαν εννέα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού ΑρχικήΕλλάδαΣυναγερμός στην Κοζάνη: Εντοπίστηκαν εννέα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού Source link