Αρχική Πολιτική Η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα στην Ευρώπη • Tvkosmos

Η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα στην Ευρώπη • Tvkosmos

H εσωτερική ασφάλεια και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και ο νέος πιο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ, είναι τα βασικά ζητήματα που θίγει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική «L’ Οpinion» με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα στην Ευρώπη».

Σχετικές Ειδήσεις

Ταυτόχρονα, ο αν. υπουργός αναφέρεται, επίσης, στην κλιματική αλλαγή, την οποία συνδέει με την ανάδειξη νέων τεχνολογιών για την ενέργεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

O κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει πιο ενεργά στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμη να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο ενεργό και δυναμικό, με όρεξη, για την ανοικοδόμηση μίας νέα Ελλάδας και μίας νέας Ευρώπης.

«Μιας Ευρώπη που, κι εκείνη επίσης, μετά από διαδοχικές κρίσεις, έλαβε το ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων μας, ότι θέλουν μια Ένωση πιο αποτελεσματική και ισχυρή, πιο ασφαλή και πιο κοινωνικά δίκαιη», όπως αναφέρει.
«Για να πετύχουμε, όμως, αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση νέες, ρηξικέλευθες πολιτικές», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Ως πρωταρχικό πυλώνα πολιτικής θέτουμε τη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. H ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε ως το 2030, πλήρως αυτόνομη ενεργειακά χάρη στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, να εξάγει φθηνό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της».

Παράλληλα, ως αναγκαία θέτει την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και τον περιορισμό του brain drain από την ΕΕ που αποτελεί, όπως σημειώνει, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα.

«Είναι αναγκαίο καταστήσουμε την ΕΕ παγκόσμιο πόλο έλξης για τα καλύτερα ταλέντα μας, που σήμερα έχουν εκπατρισθεί», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Απέναντι στην πρόκληση της ασφάλειας, η ενίσχυση των τομέων μετανάστευσης, ασύλου, εσωτερικής ασφάλειας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ένωσης, εξηγεί και επισημαίνει ότι «η FRONTEX θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες, ενώ όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα έπρεπε, ήδη, να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Όσον αφορά τον αμυντικό τομέα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «πρέπει να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα» και προσθέτει: «Κατ’ αρχάς, το πρόσθετο επιχειρησιακό κόστος που βαραίνει χώρες που διαθέτουν ίδιες δυνάμεις θα πρέπει να το επιμερίζονται όλα τα κράτη μέλη αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, ώστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητές μας, όπως τα Battlegroups. Θα πρέπει, επίσης, να αρχίσει η διαδικασία για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων ανάπτυξης οπλικών συστημάτων της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πραγματικά κοινής στρατιωτικής δύναμης.

Η δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας που θα υποστηρίζει τον αρμόδιο Επίτροπο θα επιτρέψει, ομοίως, στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επικεντρωθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «είναι αναγκαίο να ολοκληρώσουμε εντός του έτους τη διαπραγμάτευση για ένα ισχυρό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς».

Επίσης, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα, το 2021, θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που, όπως και η ελληνική αντίσταση στο ναζισμό, ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση. «Ήταν το πρώτο πλήγμα στο οπισθοδρομικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα μετά τη Γαλλική Επανάσταση και η έμπνευση για πανευρωπαϊκά κινήματα ανεξαρτησίας. Θα άρμοζε, λοιπόν, το 2021 να γιορτάσουμε την απαρχή μιας νέας Ελλάδας και μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι στο χέρι μας», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο άρθρο.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Η ΓΓΑ δεν άναψε το πράσινο φως στη Super League 2 για ομαδικές προπονήσεις • Tvkosmos

Η ΓΓΑ δεν άναψε το πράσινο φως στη Super League 2 για ομαδικές προπονήσεις • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΗ ΓΓΑ δεν άναψε το πράσινο φως στη Super...

Ο ιδιοκτήτης της Αλμερία τρώει γκολ στο Playstation και σπάει την τηλεόραση • Tvkosmos

Ο ιδιοκτήτης της Αλμερία τρώει γκολ στο Playstation και σπάει την τηλεόραση • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΟ ιδιοκτήτης της Αλμερία τρώει γκολ στο Playstation και σπάει την...

Η Μπεσίκτας χτυπάει την πόρτα της ΑΕΚ για Μάνταλο • Tvkosmos

Από Σ. Π. 17:30 - 24/05/2020 Τελευταία Ενημέρωση 22:07 - 24/05/2020 Στο στόχαστρο της Μπεσίκτας βρίσκεται ο Πέτρος Μάνταλος σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα. H ιστοσελίδα kartalhaber.com αναφέρει...

Κυριακή τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ΑΕΚ-Παναθηναϊκός • Tvkosmos

Η αυλαία της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος της Super League 1, θα ανοίξει το Σάββατο 6 Ιουνίου με τον αγώνα Άρης-ΟΦΗ, ενώ την Κυριακή  θα...

Σε λειτουργία τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από την 1η Ιουνίου

Οριστικό: Σε λειτουργία τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από την 1η Ιουνίου ΑρχικήΕλλάδαΟριστικό: Σε λειτουργία τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από την 1η...