Πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία μεθαύριο Τετάρτη θα εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία από την Βουλή. Και θα αναλάβει τα καθήκοντα της από τις 13 Μαρτίου, η μέρα που ολοκληρώνεται η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Σχετικές Ειδήσεις

Όλες αυτές τις ημέρες σχεδόν όλοι οι παράγοντες του πολιτικού βίου της χώρας εξέφρασαν άποψη για την κ. Σακελλαροπούλου και οι περισσότεροι μίλησαν θετικά. Οι μόνοι που δεν είπαν κουβέντα για την επιλογή Μητσοτάκη ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρώτος είναι γνωστό τοις πάσι, ότι συχνά -πυκνά παθαίνει αφωνία. Όμως ο δεύτερος τηρεί στάση εκκωφαντικής σιωπής για την διάδοχο του. Απέφυγαν ακόμη και οι κύκλοι του να καλωσορίσουν τη νέα Πρόεδρο. Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ανεξάρτητα τι διέρρεαν οι φίλοι του επιθυμούσε την ανανέωση της θητείας του και είναι απογοητευμένος. Προφανώς δεν είχε κατανοήσει ότι από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως ήταν ελάχιστες οι πιθανότητες να προταθεί για ανανέωση της θητείας του. Κι αυτό διότι θα φαινόταν ανακόλουθος ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τον Μάρτιο του 2015 δεν τον είχε ψηφίσει.

Προφανώς ο κ. Παυλόπουλος- αν και πανεπιστημιακός- αρνείται στον βασικό νόμο της ζωής ότι “σε όποια θέση κι εάν βρίσκεσαι δεν είσαι μόνιμος, αλλά προσωρινός”. Έτσι ήδη σχολιάζεται εντόνως και στην Βουλή, αλλά και στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών ως απρέπεια του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας να προβεί σε μία έστω τυπική δήλωση για την Σακελλαροπούλου.

Οι κύκλοι του κ. Παυλόπουλου θα δικαιολογηθούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι δεν το επιτρέπει το πρωτόκολλο. Χάρη αυτού του πρωτοκόλλου επέβαλλε στις δημόσιες υπηρεσίες κατά την διάρκεια της θητείας να μετατρέψουν το Προκόπης σε Προκόπιος και να υπάρχει πάντα το Αυτού Εξοχότης πριν από το όνομά του. Φυσικά στη συνείδηση των πολιτών θα μείνει ως Πάκης.

Εξάλλου να θυμηθούμε ότι όταν στις 13 Δεκεμβρίου του 2004 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (υπουργός του ήταν ο Πάκης Παυλόπουλος) πρότεινε τον Κάρολο Παοούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο απερχόμενος τότε Πρόεδρος, ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος προχώρησε σε γραπτή δήλωση καλωσορίζοντας το νέο Πρόεδρο: «Τρέφω, όπως όλοι μας μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του και είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει με μεγάλη επιτυχία το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τη χώρα. Τον συνοδεύουν οι εγκάρδιες ευχές μου».

Φυσικά υα ήταν ατόπημα τεράστιου μεγέθους να συγκρίνουμε ένα γίγαντα με τον μίστερ Πάκης. Άλλο επίπεδο ο Κωστής Στεφανόπουλος και άλλο ο Παυλόπουλος. Ο ένας (Στεφανόπουλος) τα έβαλε με τον παντοδύναμο πλανητάρχη Μπιλ Κλιντον, τον οποίο κι επέπληξε με μία εξαιρετική ομιλία, αν και οικοδεσπότης και ο άλλος (Παυλόπουλος) παρακολουθούσε απαθής το παραλήρημα του Ερντογάν.

Αντ’ αυτού Νικήτας

Κι ενώ ο Παυλόπουλος κόλλησε την αφωνία του Καραμανλή σε ρόλο αντ’ αυτού μίλησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό ότι δεν έχει πειστεί ότι η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είναι η καλύτερη- επειδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο- αλλά προσθέτει ότι θα την ψηφίσει επειδή είναι παραταξιακός. Βέβαια στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου θα τον ψήφιζε και θα ξεχνούσε ότι είναι παραταξιακός. Μιλάμε ότι η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

Χαρακτηριστικά ο Νικήτας δήλωσε: «Εγώ πάντοτε πίστευα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές που ζούμε. Πολιτικό πρόσωπο με πολιτική εμπειρία, με γνώση των διεθνών θεμάτων και του διεθνούς δικαίου και με αναγνώριση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”. Αλήθεια πότε πέτυχε την διεθνή αναγνώριση ο Παυλόπουλος; Όταν η Ε.Ε. του πέταξε στα μούτρα το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, προκαλώντας την πρώτη ζημιά στην κυβέρνηση Καραμανλή;

Φυσικά ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε περί επιτυχημένης θητείας: “Εγώ εκτιμώ ότι η θητεία του κ. Παυλόπουλου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Δεν ήταν συναισθηματική η στήριξή μου, επειδή ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου, ήταν καθαρά πολιτική. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε μιαν άλλη λύση με το σκεπτικό που ακούσαμε”.

Και λειτουργώντας ως εκπρόσωπος Τύπου του Πάκη ο Νικήτας εξέφρασε τα παράπονα της Προεδρίας: “Όσον αφορά αυτό που είπατε, ναι εκτιμώ ότι θα μπορούσε να είχε γίνει πιο κομψά. Διότι το ίδιο βράδυ ο κ. Παυλόπουλος έφευγε σε επίσημο ταξίδι στην Ιρλανδία. Το να γινόταν την Παρασκευή που γύριζε δεν νομίζω να ήταν κακό γιατί πήγε ένας Πρόεδρος στην Ιρλανδία και μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο ο ομόλογός του ήξερε ότι μετά από 10 ημέρες δεν θα ήταν πρόεδρος».

Source link