Αρχική Ελλάδα Οι μπογιές του Ρουβίκωνα δεν θα πλήξουν την ελληνοαμερικανική φιλία, διαβεβαιώνει η...

Οι μπογιές του Ρουβίκωνα δεν θα πλήξουν την ελληνοαμερικανική φιλία, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση Τσίπρα

Ο μαντρότοιχος στο σπίτι του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, έγινε στόχος βανδαλισμού τα ξημερώματα από μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας».

Ο Αμερικανός πρέσβης, γνωστός για τη στήριξη που έχει κατά καιρούς προσφέρει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για «παιδιάστικο βανδαλισμό», σχολιάζοντας την επίθεση στο Twitter.

«Καλημέρα, ξύπνησα σήμερα το πρωί με έναν περισσότερο  παιδαριώδη βανδαλισμό έξω από την κατοικία  και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τις ελληνικές αρχές για την τιμωρία των ενόχων με βάση το νόμο. Η καταστροφή περιουσίας δεν αποτελεί ειρηνική διαμαρτυρία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Kalimera, I woke up to more childish vandalism this morning outside the residence and will continue to work with Greek authorities to punish the culprits according to law. Destruction of property is not peaceful protest.


— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) May 15, 2019

Υπό τον φόβο μίας σκληρής ανακοίνωσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως έχει κατά καιρούς συμβεί με αφορμή τις άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση, πριν καν προλάβει να στεγνώσει η μπογιά έξω από την κατοικία.

Σε επίπεδο συμβολισμών, η ταχύτατη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την εκτόξευση μπογιάς στον μαντρότοιχο της κατοικίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ αποδεικνύει πόσο αφοσιωμένη είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον αμερικανικό παράγοντα. Προφανώς και δεν είναι τυχαία η πρόσφατη επισήμανση του Τζέφρι Πάιατ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ.

Η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καταδικάσει τον βανδαλισμό στον μαντρότοιχο της αμερικανικής πρεσβείας από μέλη του Ρουβίκωνα δείχνει και το πώς ιεραρχεί τις προτεραιότητές της η ελληνική πλευρά. Κι αυτό διότι η ανακοίνωση με την οποία η Αθήνα διαβεβαιώνει την Ουάσιγκτον ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη του Ρουβίκωνα που ζητούν να δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα έρχεται σε αντίθεση με την βραδεία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική. Η τουρκική πλευρά παρουσίασε την Παρασκευή χάρτες που αποκαλύπτουν το σκεπτικό και τον τρόπο δράσης της για να υφαρπάξει σχεδόν το σύνολο των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η ελληνική διπλωματία πέντε ημέρες μετά δεν έχει επισήμως αντιδράσει με κάποιου είδους ανακοίνωση ή με αντίστοιχη ενημέρωση ξένων διπλωματών όπου θα αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της Αθήνας.

Για τις μπογιές που πέταξαν μέλη του Ρουβίκωνα στην κατοικία του κ. Πάιατ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια», τονίζοντας όμως πως «δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού στην κατοικία του Πρέσβυ της φίλης χώρας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια, η οποία ωστόσο δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αρχές κι αξίες, προς όφελος και των δύο λαών μας.

Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Καταδίκασε την επίθεση η αντιπολίτευση

«Μετά από την επίθεση του Ρουβίκωνα σε Υπουργείο ‘Αμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών και Βουλή, τώρα και στο σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη Geoffrey Pyatt. Τι ντροπή για το ελληνικό κράτος», τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.

«Τον Μάρτιο κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση διότι οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις εναντίον πρεσβειών και πρεσβευτικών κατοικιών έχουν γίνει φαινόμενο και είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, από το 2015 έως σήμερα, έχουν γίνει 30 τέτοιες επιθέσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Καλέσαμε τότε την κυβέρνηση να κάνει ότι απαιτείται, προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα που αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να απαντήσει. Η αναποτελεσματικότητα της οδηγεί στο να αναπαράγεται ένα φαινόμενο που είναι βλαπτικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Την επίθεση καταδίκασε μέσω Twitter και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο @USAmbPyatt είναι φίλος της Ελλάδας και κανένας κουκουλοφόρος όπως και κανένα κατακάθι της δημοσιογραφίας ή του διαδικτύου δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Οι υπουργοί να πάψουν να είναι γραφικοί σχολιαστές & να προστατεύσουν τη χώρα από τους βανδάλους που γελοιοποιούν το κράτος», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο @USAmbPyatt είναι φίλος της Ελλάδας και κανένας κουκουλοφόρος όπως και κανένα κατακάθι της δημοσιογραφίας ή του διαδικτύου δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Οι υπουργοί να πάψουν να είναι γραφικοί σχολιαστές & να προστατεύσουν τη χώρα από τους βανδάλους που γελοιοποιούν το κράτος.


— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) May 15, 2019

Το χρονικό της καταδρομικής επίθεσης

Οι δράστες της επίθεσης στο σπίτι του Τζέφρι Πάιατ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κοντά στο μαιευτήριο «Έλενα Κυριακού», έφτασαν στο σημείο στις 4 τα ξημερώματα με πέντε δίκυκλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέταξαν μπογιές και ένα καπνογόνο και στη συνέχεια διέφυγαν στη γύρω περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές.

Ο «Ρουβίκωνας» λίγη ώρα αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για την επιδρομή σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τονίζοντας σε κείμενό τους ότι αφιερώνουν την επίθεση στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το βίντεο από την επίθεση

Το κείμενο του Ρουβίκωνα

Ο κομμουνιστής επαναστάτης Δ.Κουφοντίνας βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε απεργία πείνας απο 2 Μαίου προκειμένου να του χορηγηθεί η έβδομη κατα σειρά άδεια που δικαιούται και να αρθεί η φασιστική διάταξη του εισαγγελικού βέτο.

Οι άδειες των κρατουμένων είναι κατάκτηση κερδισμένη με αίμα δεν είναι παραχώρηση ούτε ευεργέτημα.

Η απαίτηση για δηλώσεις μετανοίας είναι ο εκβιασμός που χρησιμοποιεί η αστική εξουσία για να ταπεινώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η άρνηση της αποκήρυξης των ιδεών του και η απεργία πείνας ως ύστατο μέσο αγώνα που θέτει σε κίνδυνο την ζωή του Δ. Κουφοντίνα είναι ένδειξη πολιτικής συνέπειας και αξιοπρέπειας.

Οι πιέσεις απο την Αμερικάνικη πρεσβεία και τον εγχώριο συρφετό της πολιτικής σκηνής δεν περνάνε.

Ο ανυποχώρητος αγώνας του Κουφοντίνα είναι αγώνας ενάντια στον σωφρονιστικό ολοκληρωτισμό και αφορά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

ΑΔΕΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 2/5 ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ , ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Source link

Ροή Ειδήσεων

Γυρίζει την πλάτη στον Νεϊμάρ η Μπαρτσελόνα • Tvkosmos

Περιορίζεται το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα για την απόκτηση του Νεϊμάρ από την Παρί Σεν Ζερμέν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει με σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική...

«Η οριστική διακοπή της Ευρωλίγκας ήταν η καλύτερη λύση» • Tvkosmos

Μπερτομέου: «Η οριστική διακοπή της Ευρωλίγκας ήταν η καλύτερη λύση» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΜπερτομέου: «Η οριστική διακοπή της Ευρωλίγκας ήταν η καλύτερη λύση» Source link

«Ούτε λόγος για ανασχηματισμό και εκλογές»

Για τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα διευκρίνισε τον...

Ο Γκαγκάτσης ψήφισε… παύλα στο γυναικείο πρωτάθλημα που διακόπηκε και πήρε ο ΠΑΟΚ

Ο Γκαγκάτσης ψήφισε… παύλα στο γυναικείο πρωτάθλημα που διακόπηκε και πήρε ο ΠΑΟΚ • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΟ Γκαγκάτσης ψήφισε… παύλα στο γυναικείο πρωτάθλημα που διακόπηκε και...

Εκταμιεύτηκε το πρώτο δάνειο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Τράπεζα Πειραιώς: Εκταμιεύτηκε το πρώτο δάνειο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΑρχικήΟικονομίαΤράπεζα Πειραιώς: Εκταμιεύτηκε το πρώτο δάνειο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Source link