Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Τα παραμύθια του Σύριζα για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, στοχεύουν πολίτες που από οικονομία γνωρίζουν όσα εγώ για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η ΔΕΗ με πόρισμα επιτροπής ορκωτών λογιστών που ο Αλ. Τσίπρας είχε προσλάβει τον Μάϊο του 2019, ήταν σε καθεστώς “επικείμενης χρεοκοπίας”!
Σήμερα η ΔΕΗ έχει διασωθεί πλήρως και η μετοχή της έχει 5πλασιαστεί πάρα την διεθνή κρίση της ενέργειας.

Πρώτα από όλα το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ που ανήκει στο Δημόσιο (34,12%), έχει περιέλθει στο ΤΑΪΠΕΔ και είναι υποθηκευμένο, όπως και η μεγάλη Δημόσια περιουσία, για 99 χρόνια, βάσει όσων υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας με το 3ο μνημόνιο!
Το πως θα φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ για να το πάρει ο Τσίπρας, δεν μας είπαν τίποτε!
Από την άλλη για να αγοραστεί το υπόλοιπο 16,88% που απαιτείται για να φτάσει το 51% που είπε ο κ. Τσίπρας, απαιτούνται κάποια δισεκατομμυριάκια που δεν μας είπε πως θα βρεθούν, αν και όλοι γνωρίζουμε την τακτική από την διακυβέρνηση του 2015-19.
Αποκλειστικά με φόρους!
Επίσης απαγορεύεται από την Ε.Ε. να κάνει κοινωνική πολιτική με το ηλεκτρικό ρεύμα, μια κρατική εταιρία την στιγμή που η αγορά ενέργειας είναι ελεύθερη και θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις άλλες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τί θα κάνει λοιπόν με αυτές τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας?

Να τις κλείσει δεν μπορεί και ούτε μπορεί να παρέμβει με πλαφόν στις τιμές του ρεύματος σε μια ελεύθερη οικονομία.
Σήμερα οι τιμές ρεύματος που προσφέρει η ΔΕΗ είναι πολύ ανταγωνιστικές και αναγκάζει και τους ιδιώτες να έχουν χαμηλές τιμές.

Όταν η ΔΕΗ περιέλθει στο Δημόσιο και αναλάβει και τα ανάλογα έξοδα και με δεδομένη την στρατιά των συριζαίων που θα διορίσει καθώς και με την διαχείριση Τσίπρα ή κάποιου Σπίρτζη, τι τιμές ανταγωνιστικές θα μπορεί να προσφέρει?
Σαφώς πολύ μεγαλύτερες που θα συμπαρασύρουν και τις τιμές των ιδιωτών παρόχων.

Η εξαγγελία του κ. Τσίπρα δεν ήταν τίποτε άλλο από το κλείσιμο του ματιού στους ιδιώτες παρόχους, που σίγουρα δεν θέλουν μια ανταγωνιστική ΔΕΗ μέσα σε μια ελεύθερη αγορά παραγωγής και εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Τσίπρας με την εξαγγελία του αφενός έστειλε το μήνυμα στήριξης στους ιδιώτες παρόχους και αφετέρου πρόσφερε και το τυράκι στους αφελείς, κρύβοντας επιμελώς την φάκα!

Οι μεγαλομέτοχοι αυτών των εταιριών έχουν μεγάλη δύναμη στα ΜΜΕ και γενικότερα σε κέντρα αποφάσεων και δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του στην ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη.