Αρχική Ελλάδα H απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία των γυναικολογικών όγκων

H απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία των γυναικολογικών όγκων

To Μetropolitan είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια το οποίο προσφέρει 3D MRI Based Brachytherapy: καθοδηγούμενη με Μαγνητικό Τομογράφο.

Οι σύγχρονες τεχνικές της ακτινοθεραπείας αποτελούν σημαντικό τμήμα στη θεραπεία του καρκίνου και η πρόοδος της απεικονιστικής διαγνωστικής δίνει σοβαρές ελπίδες για την ίαση του ασθενούς.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκλειστικά στο Θεραπευτήριο Metropolitan, εφαρμόζεται η απεικονιστικά καθοδηγούμενη βραχυθεραπεία για γυναικολογικούς όγκους, η οποία επιτρέπει την απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία, χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί.

Τι είναι η βραχυθεραπεία;

Η βραχυθεραπεία είναι η επεμβατική ακτινοβόληση των όγκων εκ των έσω. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμε μικρά σωληνάκια στο εσωτερικό των όγκων και μπορούμε έτσι να τους ακτινοβολούμε από μέσα με πολύ υψηλές δόσεις, δηλαδή να τους καυτηριάζουμε.

Πού εφαρμόζεται;

Η βραχυθεραπεία έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές του σώματος: στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, αλλά την πιο ευρεία εφαρμογή την έχει στους γυναικολογικούς καρκίνους.

Τι ιδιαίτερο παρουσιάζει;

Στο Θεραπευτήριο Metropolitan χρησιμοποιούμε τη μαγνητική τομογραφία συστηματικά για το σχεδιασμό της θεραπείας, δηλαδή, προσαρμόζουμε την ακτινοβολία στη μορφή των όγκων. Αυτό έχει το προτέρημα ότι ακτινοβολούμε με πολύ υψηλή δόση τους όγκους και μπορούμε να προστατεύουμε τα γειτνιάζοντα όργανα.

Ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή;

Με τη στοχευμένη θεραπεία, βελτιώνονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο τοπικός έλεγχος αυξάνεται από 20%, σε 30%. Σε πολύ μεγάλους όγκους έχουμε τοπικούς ελέγχους μέχρι και 95%.

Προστατεύουμε τα όργανα που είναι γύρω από τον όγκο, ενώ οι παρενέργειες μειώνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά που φτάνουν κάτω από 5% και, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτω από 3%.

Στον καρκίνο του μαστού;

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και για τον καρκίνο του μαστού. Εκεί βρίσκει την εφαρμογή με τη μερική ακτινοβόληση του μαστού, την επιταχυνόμενη, όπως την ονομάζουμε. Η επιταχυνόμενη, σε σχέση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία, έχει το μεγάλο προτέρημα ότι ακτινοβολούμε μόνο την κοίτη του όγκου, δηλαδή εκεί που ήταν ο όγκος πριν το χειρουργείο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται καθόλου τα όργανα που βρίσκονται γύρω, δηλαδή δεν επηρεάζεται η καρδιά, το δέρμα και ο ομόλογος πνεύμονας.

Το Metropolitan είναι το μόνο Θεραπευτήριο στην Ελλάδα που προσφέρει, μεταξύ άλλων, αυτή τη σύγχρονη μορφή βραχυθεραπείας. Συγκεκριμένα, ήμασταν από τα πρώτα Θεραπευτήρια σε όλο τον κόσμο που εφάρμοσαν συστηματικά την απεικονιστικά καθοδηγούμενη βραχυθεραπεία με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας.

Έτσι έχουμε συμβάλλει στην εξέλιξη της μεθόδου αυτής και έχουμε διευρύνει τη χρήση της, δημοσιοποιώντας την εμπειρία μας πάνω σ’ αυτήν με τις ανάλογες επιστημονικές εργασίες.

Mονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Επιστημονικό Προσωπικό

Το άριστα εκπαιδευμένο στο εξωτερικό προσωπικό και οι υψηλού κύρους επιστήμονες που επανδρώνουν τη μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (εξειδικευμένοι ιατροί και ακτινοφυσικοί) εγγυώνται την καλύτερη δυνατή προσέγγιση και αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων.

Έμπειροι τεχνολόγοι, νοσηλευτές και γραμματειακό προσωπικό ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις που απαιτεί η συνολική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και διασφαλίζεται η άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Επιστημονική συνεργασία

Η Moνάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Χειρουργικές και τις Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital. Υποστηρίζεται επίσης από τα Τμήματα Μοριακής Βιολογίας Γενετικής, Παθολογικής Ανατομίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Πυρηνικής Ιατρικής και PET-CT.

Η άρτια αυτή συνεργασία υπογραμμίζεται και ενδυναμώνεται από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στα Ογκολογικά Συμβούλια του θεραπευτηρίου.

Ο μηχανισμός αυτός διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία των θεραπευτικών αποφάσεων, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενή.


Αθανάσιος Δημόπουλος

Source link

Ροή Ειδήσεων

Συνάντηση 40 λεπτών Μητσοτάκη – Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη • Tvkosmos

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντησή τους διήρκεσε 40 λεπτά. Σχετικές Ειδήσεις Από...

«Σφράγισε το εισιτήριο» η Τουρκία (video) • Tvkosmos

Αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Ισλανδία και -μια αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί ο 8ος προκριματικός όμιλος- εξασφάλισε την παρουσία της στα τελικά του Euro 2020 Από...

Σκληρή απάντηση Κεραμέως σε Τσίπρα

Σκληρή ήταν η απάντηση της υπουργού Παιδείας και...

Κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση απέναντι στη νεολαία • Tvkosmos

Σκουρλέτης: Κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση απέναντι στη νεολαία • Tvkosmos ΑρχικήΠολιτικήΣκουρλέτης: Κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση απέναντι στη νεολαία Source link

Καρφιά Δούκα εναντίον Καραπαπά για την αναβολή • Tvkosmos

Την αιχμηρή τοποθέτηση του Υπεύθυνου Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λευτέρη Δούκα, ακολούθησε η αναβολή εκδίκασης της δίωξης του Κώστα Καραπαπά, λόγω οξείας οσφυαλγίας. Σχετικές Ειδήσεις ...