Αρχική Πολιτική Γκιουλέκας: Κατώτερη των περιστάσεων η Ε.Ε.

Γκιουλέκας: Κατώτερη των περιστάσεων η Ε.Ε.

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο»

Απογοητευμένος από τη στάση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της νόσου Covid-19, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κώστας Γκιουλέκας, ευθέως λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την πρωτοφανή κρίση αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, ενώ ο «σκληρός» Βορράς ανέδειξε την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σε ένα σύνθημα χωρίς περιεχόμενο.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας, που θα αφήσει πίσω της ο κορωνοϊός, ο Κώστας Γκιουλέκας παραδέχεται ότι θα υπάρξει ύφεση, αλλά όπως υπογραμμίζει, «στόχος μας είναι να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες απώλειες».

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο.

-Η τελευταία τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Κόντε στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει, αν η Γερμανία δεν αλλάξει στάση. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, που αντιμετωπίζουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Δεν πρόκειται για μια οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά για μία παγκόσμια υγειονομική απειλή, που πλήττει τους πάντες.

Και σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση είδαμε για ακόμη μια φορά τον «σκληρό» Βορρά της Ευρώπης να απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες για την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανυπολόγιστες συνέπειες της πανδημίας.

Είδαμε για άλλην μια φορά τον «σκληρό» Βορρά να αναδεικνύει την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σε ένα σύνθημα χωρίς περιεχόμενο. Και δεν είναι μόνον οι ευθείες βολές του Ιταλού Πρωθυπουργού κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίστοιχα ερωτήματα για τη μελλοντική αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούγονται και από τη Γαλλία, ενώ πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου ακόμη και στο εσωτερικό χωρών, όπως η Γερμανία, η οποία πρωτοστάτησε στην απόρριψη της πρότασης. Θεωρώ ότι αυτές οι επικρίσεις έβαλαν βαθιά στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, γι’ αυτό και, εντός της εβδομάδας, είδαμε κάποιες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανατρέψει το κλίμα με την έκδοση δύο νομοθετικών πράξεων για την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Θέλω με αισιοδοξία να πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν θα βρεθεί ουραγός των εξελίξεων και ότι, έστω και καθυστερημένα, θα λάβει τις γενναίες αποφάσεις, που αρμόζουν στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επική υγειονομική τραγωδία και οικονομική παράλυση.

-Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συζητείται στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο περικοπής των μισθών στον Δημόσιο τομέα. Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα;

Πολλά σενάρια ακούγονται, όμως, το ξεκαθάρισε επισήμως η Κυβέρνηση ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται στην παρούσα κατάσταση. Προφανώς, κανείς δε γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτή η παγκόσμια κρίση και ποια άλλα μέτρα θα απαιτηθούν, όμως, με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο.

-Η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τις ζημιές, που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός, σε περίπτωση που τα περιοριστικά μετρά επεκταθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο;

Στην παρούσα φάση, οι συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Όπως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα επηρεαστεί και η παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα πάντως με τις έως σήμερα προβλέψεις, η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση για το 2020. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, όμως, δεν υπάρχει πλέον για φέτος ο στόχος του 3,5% του Α.Ε.Π. και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις αρχές Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Το σίγουρο είναι ότι η ζημιά στην οικονομία είναι σημαντική και πιθανόν θα διευρυνθεί. Με τις κατάλληλες πολιτικές, όμως, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες. Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες απώλειες και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Υπάρχει κίνδυνος για νέα μνημόνια, μετά την κρίση του κορωνοϊού, με δεδομένο ότι θα υπάρχει οικονομική ύφεση;

Νομίζω ότι κάθε συζήτηση για νέα μνημόνια είναι έωλη και επικίνδυνη. Ειδικότερα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, που κλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να λάβουν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοια συζήτηση.

Σκεφτείτε στην παρούσα κατάσταση, που κάθε κράτος πασχίζει με όλες του τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει την πανδημία, στη συνέχεια να μπει σε ένα διετές ή τριετές μνημόνιο με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για να επαναφέρει την οικονομία του στα όρια που καθορίζονται. Να υποχρεωθούν δηλαδή τα κράτη σε περιοριστικές πολιτικές ενώ οι οικονομίες τους θα είναι τραυματισμένες.

Κάτι τέτοιο δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη, η οποία θα βυθιστεί σε πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτήν που προβλέπεται σήμερα. Αυτά θα ήταν τα αποτελέσματα από ενδεχόμενα νέα μνημόνια. Γι’ αυτό δεν χωρεί τέτοια συζήτηση. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός και άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες, τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το οποίο είναι ένα χρηματοδοτικό όπλο με απεριόριστα «πυρομαχικά».

-Στην αντιμετώπιση της νόσου covid 19 υπάρχει κοινό μέτωπο με την αντιπολίτευση και ειδικότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι υπάρχει. Φυσικά δεν έλειψαν μερικές παραφωνίες από κάποιους, που ακόμη και σε αυτήν την πολύ δύσκολη μάχη, που δίνει όλη η χώρα ενωμένη, βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να λαϊκίσουν και να δράσουν μικροπολιτικά.

Τέτοιες παραφωνίες, όμως, απομονώνονται και περιθωριοποιούνται από την κοινωνία. Πρέπει να καταλάβουν, έστω και αυτοί οι λίγοι, ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν κόμματα και παρατάξεις.

Υπάρχουν Έλληνες, υπάρχει μια χώρα που αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο. Αυτή την ώρα δίνει μια μάχη η Ελλάδα. Τη μάχη αυτήν τη δίνουμε όλοι ενωμένοι. Αυτό είναι και το μήνυμα που εκπέμπει όλος ο πολιτικός κόσμος.

Από το «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Source link

Ροή Ειδήσεων

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στα 3.562 τα συνολικά κρούσματα, 192 οι νεκροί

ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στα 3.562 τα συνολικά κρούσματα, 192 οι νεκροί ΑρχικήΕλλάδαΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στα 3.562 τα συνολικά κρούσματα, 192 οι νεκροί Source link

Πόσοι ψηφίσουν στα γκάλοπ του ΟΡΕΝ; • Tvkosmos

Στο ΟΡΕΝ μπήκε το εξής γκάλοπ: Πιστεύετε ότι ο Ολυμπιακός θα τερματίσει αήττητος το πρωτάθλημα; Κι όπως ήταν αναμενόμενο, το 67% ψήφισε «ΟΧΙ» και...

«Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου «Εξπρές Σάμινα»»

Πλακιωτάκης: «Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου «Εξπρές Σάμινα»» ΑρχικήΕλλάδαΠλακιωτάκης: «Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου «Εξπρές Σάμινα»» Source link

Τώρα έπιασαν οι ντροπές τον Κάκο… • Tvkosmos

Από Α. Π. 21:33 - 06/07/2020 Τελευταία Ενημέρωση 22:17 - 06/07/2020 Ξαφνικά ο Τάσος Κάκος άρχισε να… ντρέπεται. Για λογαριασμό άλλων διαιτητών. Βρήκε αφορμή να ξεδώσει για...