Σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από μια από τις χειρότερες υφέσεις που γνώρισε ο κόσμος και πιθανότατα η ανάπτυξη κινείται πλέον σε τροχιά ώστε να ξεπεράσει την τάση της προ-πανδημίας εποχής, εκτιμά η Morgan Stanley προβλέποντας ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 6,5% εφέτος και στο 4,8% το 2022 (έναντι 6,1% και 4,5% της μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων και των αναλυτών παγκοσμίως).

Η ανάκαμψη που στηρίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική ώθηση και νομισματική χαλάρωση, αλλά και στο γεγονός ότι οι καταναλωτές είχαν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν, ενώ θα μπορούσε πλέον να στηριχθεί σε έναν σημαντικό κύκλο επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, η οποία προβλέπει πως το 2021 η οικονομία των ΗΠΑ θα αυξηθεί με ρυθμό 7,1%, της ευρωζώνης με 4,3%, της Ιαπωνίας με 2,5%, της Βρετανίας με 6,4%, της Κίνας με 9%, την Ινδίας με 10,5%, της Ρωσίας με 3,6% και της Βραζιλίας με 2,8%.

Για τον Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγο της Morgan Stanley, τρεις παράγοντες συστήνουν πως η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Πρώτον, η πανδημία COVID-19 αποτελεί πολύ διαφορετική περίπτωση σε σχέση με την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία γεννήθηκε από την υπερβολική μόχλευση του ιδιωτικού τομέα.

Δεύτερον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανταποκρίθηκαν επιθετικά στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και τρίτον θέλουν (οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής) να δουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς προτού χρησιμοποιήσουν τα φρένα με την Fed να κοιτάζει πλέον πολύ περισσότερο την αγορά εργασίας προτού προχωρήσει σε αλλαγές στην νομισματική της πολιτική.

Να σημειωθεί πως και για την Ελλάδα, οι αναβαθμίσεις των οικονομολόγων για την πορεία της ανάπτυξης συνεχίζονται: Η UBS αναμένει π.χ. ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022 για την Ελλάδα, απόρροια του ανοίγματος της οικονομίας από τον Απρίλιο, της έναρξης της τουριστικής σεζόν τον Μάιο, της εκτόξευσης του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο και της αναμενόμενης εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το β’ εξάμηνο του 2021.

Η Bank of America αναμένει πλέον ανάπτυξη 5,1% φέτος και 3,8% το 2022, η DBRS Morningstar στο βασικό της σενάριο αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 5% σε μέσα επίπεδα, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, ενώ ανάπτυξη 6,5% το 2021 και 3,6% το 2022 αναμένει η Scope Ratings.

Η ING αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψή της για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,7% φέτος για την Ελλάδα, έναντι 5,7% της αναθεωρημένης πρόβλεψης της Εθνικής

Πηγή: ot.gr

Source link