«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τώρα επειδή άλλοι έχουν κάνει τα εμβόλια. Αν δεν αποκτήσουμε κουλτούρα προστασίας, δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ από τον κορονοϊό», τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Για τον Θοδωρή Κατσανέβα είπε ότι, «προφανώς είχε κολλήσει λίγες μέρες πριν από το εμβόλιο, οπότε και δεν είχε προλάβει να χτίσει ανοσία» και εξήγησε ότι, τα αντισώματα αναπτύσσονται ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. «Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση, είναι σαν να μην το έχει κάνει» και εξήγησε ότι, δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, προστατεύεστε 100% από βαριά νόσηση». Ωστόσο, τόνισε ότι, «η μάσκα είναι απαραίτητη μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού».

Τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας. «Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο κρατών, καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά», σχολίασε για το γεγονός ότι ισχύουν διαφορετικά δεδομένα κυρίως ως προς εμβόλιο της AstraZeneca.

Για το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι, «πάντα ανησυχούν τα ανοίγματα, ωστόσο το χαρακτηριστικό των self test, βοηθά». «Δεν έχω δεδομένα για να πω αν κάναμε καλά που ανοίξαμε τα σχολεία», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Για το θάνατο του Θεόδωρου Κατσανέβα ενώ είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοίό μίλησαν και άλλοι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες απαιτείται ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισωμάτων. «Χρειάζονται λίγες μέρες για να “χτιστεί” η ανοσία γιατί τα αντισώματα φτιάχνονται από την 6η μέρα και μετά και είναι σε καλό επίπεδο στις δύο εβδομάδες», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Open, είπε για το συγκεκριμένο θέμα: «Η νόσηση έγινε μερικές μέρες μετά το εμβόλιο και ο οργανισμός δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί. Στην ουσία ο ίός τον βρίσκει ανεμβολίαστο, επομένως δεν ήταν έκπληξη αυτή η εξέλιξη. Είναι μία κανονική διαδικασία και την έχουμε δει πολλές φορές στα νοσοκομεία με ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί την προηγούμενη μέρα ή τις προηγούμενες 2-3 μέρες και βλέπουμε ότι νοσούν σοβαρά».

Source link