Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρηης

Ελλείψει σοβαρής επικαιρότητας είπα να βγάλω τα ματάκια μου και να προσπαθήσω να δώ τί “παίζεται” σχετικά με τις συμφωνίες ανακήρυξης των ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου,
Άν και είδα πολλά σημεία να συμπίπτουν σε αναλύσεις διαφόρων ειδικών από όλα τα πολιτικά φάσματα,είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και μετά από ώρες μελέτης,μετα βίας γνωρίζουμε το 10% από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στην διπλωματία.
Μέχρι την στιγμή που ο Χαφτάρ ήταν στα προάστεια της Τρίπολης,η Αίγυπτος δεν είχε μπεί ανοιχτά στο “παιχνίδι”.
Από την ώρα που δεν τηρήθηκε το εμπάργο πρός την Λιβύη και ο Σάρατζ με την βοήθεια της Τουρκίας άρχισε να ανακαταλαμβάνει εδάφη και να κινείται Ανατολικά πρός την Αίγυπτο τα πράγματα άλλαξαν.
Σήμερα δηλώνει ότι θα εμπλακεί σε πόλεμο με τις δυνάμεις των μισθοφόρων της Τουρκίας και του Σάρατζ εάν επιχειρηθεί κατάληψη του λιμένα της Σύρτης.
Στην ανακύρηξη των ΑΟΖ φαίνεται ότι όλες οι πλευρές προσπαθούν να δούν ποιός έχει μεγαλύτερη ανάγκη για άμεση υπογραφή προ κειμένου να επιτύχουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τις Χώρες τους.
Μέχρι τώρα φαινόταν ότι την μεγαλύτερη ανάγκη την είχαν η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω των συνεχών προκλήσεων του Ερντογάν.
Έτσι η Αίγυπτος καθυστερούσε θέτωντας θέμα για μερικές χιλίαδες τετρ.μίλια στην θαλάσσια περιοχή της “κοιλάδας της Ρόδου” όπου λέγεται ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου.
Τώρα μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Ανατολική Μεσόγειο και την πρόθεσή τους για διάλογο με την Ελλάδα,θεωρώ ότι επισπεύδουσα πλέον για ανακύρηξη ΑΟΖ είναι η Αίγυπτος.
Ο Ερντογάν προσωρινά έκλεισε ένα μέτωπο με την Ελλάδα και πιστεύω ότι τώρα θα στραφεί πρός την Λιβύη.
Αυτό θα είναι Εθνικός κίνδυνος για την Αίγυπτο και εκτός από τα στρατιωτικά μέτρα που θα πάρει πιθανόν να επισπεύσει και την υπογραφή ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Πιθανόν τμηματική αλλά δεν αποκλείεται και συνολική.
Δεν έχει πλεόν τον λόγο να φοβάται να δυσαρεστήσει την Τουρκία αναγνωρίζοντας την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.
Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο κύριος λόγος της καθυστέρησης της ανακύρηξης ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδος και Κύπρου.
Άλλη βαρύτητα έχει διεθνώς η συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου και άλλη με ένα Αδελφό ομοεθνές Κράτος το οποίο δυστυχώς το μισό βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή.
Εάν συμβεί αυτό θα ακολουθήσει το “ευκολάκι” της υπογραφής με την Κύπρο και θα έχουν πλέον οριοθετηθεί οι ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο με συμφωνίες από επίσημα Κράτη. και Κοινοβούλια.
Θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις γιατί τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από την μία ημέρα στην άλλη.
Πάντως ένα πράγμα είναι σίγουρο:
Για να πετύχουμε την Ειρήνη θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή για Πόλεμο!

Ροή Ειδήσεων

Όλοι οι δρόμοι είναι… όπεν • Tvkosmos

Προς ΣΥΡΙΖΑ TV η δημοσιογράφος Στέλλα Γκαντώνα Από Ν. ΤΣ. 20:14 - 13/08/2020 Τελευταία Ενημέρωση 21:35 - 13/08/2020 Το τελευταίο δελτίο της στο Open εκφώνησε πριν από...

Ο Ολυμπιακός δεν ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του Μπρούνο Γκασπάρ • Tvkosmos

Ο Ολυμπιακός δεν ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του Μπρούνο Γκασπάρ • Tvkosmos Source link

ΚΙΤΣΟΣ ο ΚΟΡΙΟΣ: Ο… φόβος του «στρατιώτη» Χανκς

Διαβάστε στην Άποψη: >>Δεν ρωτάς τη Μαρέβα, βρε γυναίκα, μπας και τώρα με τους Τούρκους έχουν μπει τίποτα ιδέες στον Κυριάκο και θέλει να...

Τραγωδία στο Μάτι: Εκτός κάδρου ευθυνών το Λιμενικό, ψάχνουν «φωλιά» να κρυφτούν οι άλλοι…

Τραγωδία στο Μάτι: Εκτός κάδρου ευθυνών το Λιμενικό, ψάχνουν «φωλιά» να κρυφτούν οι άλλοι… • Tvkosmos Source link