Αρχική Ελλάδα Γεμάτα τα ρέματα της Αττικής με σκουπίδια και λύματα • Tvkosmos

Γεμάτα τα ρέματα της Αττικής με σκουπίδια και λύματα • Tvkosmos

Συναγερμό για τα ρέματα της Αττικής χτυπούν η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» και οι συλλογικότητες «Ροή» και «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», προτείνοντας ως απαραίτητες ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των ρεμάτων.

Σχετικές Ειδήσεις

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής ο καθαρισμός και η διευθέτηση των ρεμάτων ισοδυναμεί με την καταστροφή τους.

«Τα ρέματα αντιμετωπίζονται ως απλοί αγωγοί ομβρίων υδάτων και όχι ως οικοσυστήματα, ως ζωτικά κομμάτια της πόλης», περιέγραψε το μέλος της «Ροής», βιολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ, εξηγώντας ότι από πλευράς περιφερειακών διοικήσεων «οι όροι διευθέτηση και καθαρισμός έχουν κακοποιηθεί. Απομακρύνονται βλάστηση και φερτά υλικά, αλλά δεν καθαρίζονται τα ρέματα από λύματα και σκουπίδια.

Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει αποκατάσταση και ανάδειξη ρεμάτων. Αυτό που συμβαίνει από τις περιφερειακές αρχές της Αττικής δεν είναι παρά εγκιβωτισμός και τσιμεντοποίηση».

Οπως περιέγραψε πιο γλαφυρά η Ευαγγελία Δημητρίου από την «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», με τα έργα που έχουν εγκριθεί ή είναι υπό έγκριση για καθαρισμό ή διευθέτηση ρεμάτων:

■ Ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων γίνεται με μπουλντόζες, χωρίς καμιά επίβλεψη, κανένα πρωτόκολλο και οδηγίες για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Οι συμβάσεις που υπογράφονται με εργολάβους πληρώνονται ανάλογα με τον όγκο των φερτών υλικών και του χώματος που απομακρύνεται. «Καταλαβαίνετε τι συμφέρει τον εργολάβο», σχολίασε.

■ Συνήθως κόβεται αδιάκριτα η βλάστηση και έτσι καταστρέφονται χλωρίδα και ενδιαιτήματα πανίδας.

■ Αποψιλώνονται κοίτη, πρανή και όχθες για την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σχεδόν σε όλο το μήκος του ρέματος.

■ Τοποθετούνται πασσαλότοιχοι και γίνονται έργα με μπετόν, προκειμένου να προστατευθούν αυθαίρετες ή λάθος κατασκευές (από ακίνητα έως αυθαίρετοι τοίχοι που μπλοκάρουν τη ροή του ρέματος και δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως περιγράφηκε), αντί να απομακρυνθούν ή να διορθωθούν.

Τα αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε, δεν είναι άλλα από το να στενεύονται (οι ήδη στενεμένες) κοίτες των ρεμάτων, οδηγώντας σε πλημμυρικά φαινόμενα, να καταστρέφονται χλωρίδα και πράσινο ρεμάτων με δυσάρεστες επιπτώσεις στο μικροκλίμα, να μειώνονται οι χώροι πρασίνου, να προκαλείται άνοδος της θερμοκρασίας, εν ολίγοις να μεθοδεύεται και να προκαλείται η κλιματική αλλαγή.

«Ακριβά έργα, έργα αχρείαστα. Πρόκειται για έργα εντάσεως κεφαλαίου, ενώ θα μπορούσαν με τις προτάσεις μας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σχολίασε ο Β. Σπινθάκης από την «Οικολογική Συμμαχία».

Λύσεις, σύμφωνα με τον Γ. Δημητρίου από την ίδια παράταξη, μπορούν να υπάρξουν μέσω της Φυσικής Μηχανικής: ήπιες τεχνικές με εκτεταμένη χρήση αδρανών υλικών και βλάστησης, που προσφέρουν δυνατότητα σταθεροποίησης των πρανών, βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων, του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως και του μικροκλίματος.

«Το κόστος των έργων φυσικής μηχανικής είναι κατά τι ακριβότερο τα πρώτα 2-3 χρόνια. Μετά είναι μηδαμινό. Το κέρδος όμως είναι η επαναφυσικοποίηση του τοπίου. Δηλαδή, κέρδος απεριόριστο», περιέγραψε ο κ. Δημητρίου.

Περαιτέρω, οι ομιλητές της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πρότειναν:

● Επίλυση ή πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων μόνο στα σημεία που αυτά δημιουργούνται ή πιθανολογείται ότι θα εμφανιστούν και όχι αδιακρίτως σε όλο το μήκος των ρεμάτων, είτε υπάρχει πλημμυρικός κίνδυνος είτε όχι.

● Απομάκρυνση ή διόρθωση των κατασκευών που παίρνουν ζωτικό χώρο από το νερό.

● Εφαρμογή από την πολιτεία όσων επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής τους.

● Περαιτέρω αλλαγές στο εθνικό πλαίσιο και εναρμόνισή του με ευρωπαϊκές οδηγίες.

● Επανεξέταση πλαισίου απαλλοτριώσεων.

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Σε χώρες με 1.000 νεκρούς σκέφτονται να γίνει το πρωτάθλημα τον Ιούνιο» • Tvkosmos

Δώνης: «Σε χώρες με 1.000 νεκρούς σκέφτονται να γίνει το πρωτάθλημα τον Ιούνιο» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΔώνης: «Σε χώρες με 1.000 νεκρούς σκέφτονται να γίνει το...

«Όποιος κλείνει πρωτάθλημα να περιμένει τιμωρία» • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 19:38 - 03/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 19:45 - 03/04/2020 Σαφής και εξαιρετικά διευκρινιστικός σε όσες Λίγκες αποφασίσουν να ολοκληρώσουν από τώρα τα πρωταθλήματά τους χωρίς...

H Γιουβέντους δεν θέλει πρωτάθλημα στα χαρτιά • Tvkosmos

Μέρα με την ημέρα τα σενάρια για οριστική ολοκλήρωση των φετινών πρωταθλημάτων δίνουν και παίρνουν, με την Ιταλία φυσικά να είναι πάντα στο επίκεντρο...

Για ένα κομμάτι ψωμί πήγε να πάρει το Πόρτο Καρράς • Tvkosmos

Sports παρασκήνια Σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ιβάν Σαββίδη και του ομίλου Στέγγου για το Πόρτο Καράς. Σχετικές Ειδήσεις Έγκριτοι Σαββιδοτέχνες έγραψαν...

Αναβάλλεται επ΄αόριστον η Πρέμιερ Λιγκ • Tvkosmos

Η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγγλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε τους παράγοντες της Πρέμιερ Λιγκ να αναβάλουν επ΄   αόριστον...