Γαλλική στρατιωτική δύναμη έφτασε στη χώρα μας, λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν και το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας στην Τουρκία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δείχνει την απόλυτη στήριξη αλλά και αλληλεγγύη στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Έπειτα από την πρωτοβουλία του να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και το μήνυμα συμπαράσταση στην Ελλάδα, ο Εμάνουελ Μακρόν προχώρησε και στην πράξη.

Δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale απογειώθηκαν από την Κύπρο και συγκεκριμένα την Πάφο και μετέβησαν στην Κρήτη.

Τα δύο Rafale που ήταν σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία και στην οποία πλέει το «Oruc Reis».

Με αυτήν την κίνηση ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε και στην πράξη σαφές μήνυμα πως η Γαλλία παρακολουθεί στενά την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στη Μεσόγειο 

Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΣΠΕΤΣΑΙ»,  «ΛΗΜΝΟΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η συγκεκριμένη άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

 

Source link