Το σενάριο γαλλικής εμπλοκής με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου – εφόσον η Αγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο, αλλά για λογαριασμό της Λιβύης – εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα και το Παρίσι.

Σχετικές Ειδήσεις

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο συνδέεται με τον τρόπο ενδεδειγμένης αντίδρασης της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, όχι δικές της, αλλά με εντολέα τη Λιβύη, βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου. Αλλωστε, η Τουρκία δείχνει πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί ταχύτατα για να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται ένα γαλλικό μπλόκο, ένα σχέδιο δηλαδή ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Εάν η Τουρκία στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ, κοντά στην Κρήτη – και όπως προεξοφλείται από το προηγούμενο της κυπριακής ΑΟΖ αυτό θα συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία – η νέα πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη από το Παρίσι και την Αθήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα.

Ενα «θερμό» τετ α τετ τουρκικών και γαλλικών πλοίων στην «κόκκινη ζώνη» κάτω από την Κρήτη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλείται ότι στο γαλλικό ερευνητικό θα σπεύσει να προσφέρει «ασπίδα» προστασίας γαλλική φρεγάτα, ενδεχομένως κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Η γαλλική συνδρομή στην Ελλάδα με στόχο να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις έχει αποτελέσει εξάλλου βασικό θέμα συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο Αθήνας – Παρισιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτενής αναφορά στις τουρκικές ενέργειες και την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη. Επισημαίνεται δε, ότι ο γάλλος πρόεδρος έχει διαμηνύσει και στο παρελθόν στην Αθήνα ότι είναι διατεθειμένος να στείλει γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο αν του ζητηθεί.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Γαλλία είχε στείλει ένα πρώτο μήνυμα στην Αγκυρα, όταν είχε στείλει γαλλική φρεγάτα κοντά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Source link