Τουαλέτα η οποία μπορεί να παρακολουθεί την υγεία όποιου τη χρησιμοποιεί με αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες κατασκεύασε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν την αναβλητικότητα που αρκετοί δείχνουν όσον αφορά τον έλεγχο της υγείας τους.

«Αναπτύξαμε ένα παθητικό σύστημα παρακολούθησης της υγείας που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητα των ανθρώπων απαιτώντας ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση από τον χρήστη» έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.

Η ελπίδα τους είναι η συγκεκριμένη τουαλέτα να αποτελέσει «μια καθημερινή κλινική» που θα βοηθήσει στην πρόωρη διάγνωση προβλημάτων υγείας από διαβήτη μέχρι φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα.

Οι αισθητήρες και η κάμερα που έχει η «έξυπνη» τουαλέτα, η οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές της μπορεί να ενσωματωθεί σε υπάρχουσες τουαλέτες, καταγράφει δείκτες όπως η γλυκόζη ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και διαφοροποιήσεις στις κενώσεις που μπορεί να σχετίζονται με ασθένειες.

Οι εικόνες που θα καταγράφουν οι κάμερες θα κατηγοριοποιούνται – με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης – προκειμένου να δείχνουν προς τυχόν προβλήματα υγείας.

Η τουαλέτα είναι, μάλιστα, εφοδιασμένη και με σύστημα ανίχνευσης αποτυπωμάτων προκειμένου να «γνωρίζει» ποιος τη χρησιμοποιεί.

Στα επόμενα βήματα οι ερευνητές λένε ότι θέλουν να επεκτείνουν τη χρήση της ως προς το ουροποιητικό σύστημα και από γυναίκες – καθώς για την ώρα έχει σχεδιαστεί για όσους τη χρησιμοποιούν όρθιοι ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα μπορεί να ανιχνεύει την παράνομη χρήση ναρκωτικών, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και παρουσία μικροβίων στο στομάχι.

Για την ώρα πάντως το 30% των ερωτηθέντων σε έρευνα στο πανεπιστήμιο του Στάντφορντ δήλωσαν προβληματισμένοι για ενδεχόμενη χρήση της επικαλούμενοι κυρίως θέματα προσωπικών δεδομένων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Η άγνωστη παθογένεια που ανησυχεί τους επιστήμονες

Μπόρις Τζόνσον: Πώς έφτασε να νοσηλευτεί στην εντατική

Μυστικές υπηρεσίες στον πόλεμο της μάσκας

Source link