Το μέτρο λήφθηκε για να προστατεύσει το περιβάλλον από τη συνήθεια των καπνιστών να αφήνουν τις γόπες τους στις αμμουδιές

Από Ν. ΤE
15:00 – 06/08/2022
Τελευταία Ενημέρωση 22:45 – 05/08/2022

Δέκα ημέρες μετράει ήδη το απαγορευτικό που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές στη Βαρκελώνη και το οποίο εμποδίζει τους λουόμενους στις ακτές του ισπανικού θερέτρου να καπνίζουν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Μάλιστα τους… ανυπόταχτους θεριακλήδες που θα αγνοήσουν τις συστάσεις των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων να σβήσουν το τσιγάρο περιμένει πρόστιμο ύψους €30.

Αν και υγειονομικού χαρακτήρα, το μέτρο δεν λήφθηκε τόσο για να προστατεύσει τους Ισπανούς από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος όσο για να προστατεύσει το περιβάλλον από τη βλαβερή συνήθεια των καπνιστών να αφήνουν τις γόπες τους στις παραλίες. Το μέγεθος του προβλήματος ανέδειξε πρόσφατη μελέτη σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας τα υπολείμματα των τσιγάρων αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού όγκο των σκουπιδιών που συλλέγονται από τις παραλίες της δυτικής Μεσογείου. Και μιλάμε για ένα είδος απορρίμματος καταστροφικού για το περιβάλλον, δεδομένου ότι το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα φίλτρα των τσιγάρων παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και αποσυντίθενται σε πλαστικές μικροΐνες.

Η απόφαση μοιάζει αλλά δεν είναι πρωτόγνωρη για τη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Το ίδιο μέτρο είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι, και μάλιστα είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα καθώς κατά την τελευταία εβδομάδα της δοκιμής του 2021 μετρήθηκε ότι σε παραλίες χωρίς την απαγόρευση «πιάστηκε» να καπνίζει το 19% των λουομένων έναντι του 2,6% που κάπνιζε σε «απαγορευμένες» παραλίες.

Η Βαρκελώνη όπου περίπου το 20% του πληθυσμού καπνίζει συστηματικά σε καθημερινή βάση είναι η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που καταπολεμά το κάπνισμα στις παραλίες, αλλά η τάση αυξάνεται σε όλη τη χώρα. Αρκεί να ειπωθεί ότι το 2014 το κάπνισμα απαγορευόταν σε μόλις 15 παραλίες για να φτάσει τον φετινό Μάιο να αποτελεί το κάπνισμα απαγορευμένο καρπό σε περίπου 550 ισπανικές ακτές. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 18% καπνιστές μεταξύ των λουομένων, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 10%.

Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στην Βαρκελώνη θα ισχύει για όλους το 12μηνο και όχι μόνο το καλοκαίρι όπου ο κόσμος ξεχύνεται στις παραλίες για κολύμπι. Το μόνο παράκτιο σημείο όπου θα επιτρέπεται η… φούμα θα είναι τα beach bar.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here