Αρχική Πολιτική Έξοδος στις αγορές ή Τσουβάλας;

Έξοδος στις αγορές ή Τσουβάλας;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Την ημέρα που η χώρα εκδίδει επιτέλους επταετές ομόλογο με επιτόκιο 1,9% έρχεται η ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις κάποιων εκ των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων με δυο ονόματα να προκαλούν εύλογες απορίες και αντιδράσεις. Επικοινωνιακή… στραβή, λάθος συγκυρία ή εξισορροπιτικές τακτοποιήσεις μιας άγουρης διεύρυνσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλώς αποφάσισε να κάνει άμεσα το τολμηρό βήμα. Η δημοσιονομική σταθερότητα, οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις που μετέτρεψαν σε ελκυστικές επιλογές τα Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα βραχύβια κερδοσκοπικά παιχνίδια αλλά και η προεξόφληση του ερχομού μιας νέας κυβέρνησης με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, έφεραν το δεκαετές μας ομόλογο στο 2% λίγο πριν τις εκλογές.

Η αναμενόμενη διόρθωση των πρώτων μετεκλογικών ημερών ανέβασε τον σχετικό πήχη στο 2,3%. Γι’ αυτό και πράττοντας σοφά η κυβέρνηση εξέδωσε επταετές ομόλογο χτίζοντας έτσι την καμπύλη των ομολόγων γεγονός που έφερε νέα μικρή αποκλιμάκωση και στο δεκαετές. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που επιχειρούσε το 2014 και η κυβέρνηση Σαμαρά.

Την ημέρα μιας τόσο θετικής είδησης θεωρήθηκε απαραίτητο να ανακοινωθούν τα ονόματα 32 Γ.Γ. Όπου δυστυχώς αποδείχτηκε ότι δεν τηρήθηκε η παλιά υπόσχεση Μητσοτάκη για μη αξιοποίηση πολιτευτών σε θέσεις ευθύνης και υπήρξαν δυο παραφωνίες ατόμων με μελανά σημεία ικανά να τους έχουν διαγράψει πάραυτα από τη σχετική λίστα.

Μικρό το κακό θα μπορούσε να πει κανείς. Καμιά κυβέρνηση δεν θα κριθεί αποκλειστικά από αυτές τις δευτερεύουσες επιλογές, ειδικά τα πρώτα δείγματα πολιτικής γραφής υπήρξαν τόσο ενθαρρυντικά. Ακριβώς λόγω αυτής της θετικής αύρας είναι απορίας άξιον γιατί ήταν αναγκαία η αξιοποίηση των συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις εξέχουσας πολιτικής ευθύνης.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ως κορυφαία αθλητική προσωπικότητα θα αποτελούσε άριστη επιλογή για την Γ.Γ. Αθλητισμού, αν δεν είχε προηγηθεί η συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θεμάτων με κορυφαίο αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών που τόσο πλήγωσε την εθνική μας συνείδηση. Ο ίδιος μάλιστα, ως άτυπος Πρόεδρος του Ποταμιού, δηλώνει ευθαρσώς ότι παραμένει σταθερός στις θέσεις του.

Από την άλλη, ο κ. Τσουβάλας αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. την τραγική περίοδο της πύρινης καταστροφής στο Μάτι. Ο άνθρωπος, που αποπέμφθηκε από τη θέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ να του φορτώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογούσε, αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη για τα τότε συμβάντα. Κάπως έτσι η ΝΔ βρέθηκε να ζητά την απομάκρυνση του. Τι άλλαξε τώρα ώστε να θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για να ασχοληθεί συνολικότερα με την προστασία του πολίτη;

Φυσικά ο πρωθυπουργός δικαιούται να κάνει τις επιλογές του με ευρύτερα κριτήρια. Όταν όμως η παραταξιακή δυσανεξία σε τέτοιες επιλογές είναι δεδομένη, φροντίζεις να τις συνοδεύσεις με τα σχετικά επιχειρήματα και το γενικότερο σκεπτικό ώστε να αποφευχθεί η αναμενόμενη τάση εσωστρέφειας. Αλλιώς εγκλωβίζεσαι, αναίτια, σε μια επικοινωνιακή παγίδα που θολώνει τα υπόλοιπα θετικά μηνύματα.

Υ.Γ. Τα κόμματα δεν διαβρώνονται από την υγιή κριτική κσι τις συγκροτημένες προτάσεις. Η… υγρασία του άκριτου γλειψίματος έχει ενίοτε πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα στα δομικά υλικά της ιδεολογικής βάσης.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα • Tvkosmos

Από Δ. ΤΖ. 16:05 - 24/08/2019 Τελευταία Ενημέρωση 16:13 - 24/08/2019 Πυρκαγιά ξέσπασε σε ξηρά χόρτα στην περιοχή Βασιλικά Σαλαμίνας. Σχετικές Ειδήσεις Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με...

Κι άλλες σκοτούρες • Tvkosmos

TOP SECRET Από A. A. 14:45 - 24/08/2019 Τελευταία Ενημέρωση 17:14 - 24/08/2019 Σχετικές Ειδήσεις Δεν φτάνει που έχει τα μεταγραφικά ζητήματα, δεν φτάνει που έχει ακούσει και...

Απάντηση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα για την κλιματική αλλαγή: «Πάλι ψέματα;»

«Ο κ. Τσίπρας δεν “άκουσε τίποτα”, λέει, για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού...

Μεγάλη φωτιά στον Ριόλο Αχαΐας • Tvkosmos

Φωτιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην περιοχή Ριόλος Δυτικής Αχαΐας. Σχετικές Ειδήσεις Άμεσα κινητοποιήθηκαν 27 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και τρία...

Οι ανεξάρτητοι… εξαρτώμενοι του «καπετάν Νικόλα» Παππά • Tvkosmos

Σχετικές Ειδήσεις Το «μεγάλο κεφάλι» του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, «αριστερός» που μοίραζε λεφτά στις ΠΑΕ, είχε το θράσος να δηλώσει ότι οι ομάδες ήταν...