Αρχική Πολιτική Εξελίξεις - Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού

Εξελίξεις – Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού

 

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης έγινε σαφής αναφορά στο μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί την ομογένεια. Η εφαρμογή του Συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζούν στο εξωτερικό στις Εθνικές εκλογές είναι υψίστης σημασίας. Στο άρθρο θα γίνει μια προσπάθεια εξήγησης της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που αποτελούσε και κύρια προεκλογική της δέσμευση – ήταν δηλαδή στο λεγόμενο μανιφέστο – και τι απαιτείται για να ψηφιστεί.

Πρόταση Νέας Δημοκρατίας

Αρχικά να αναφερθεί ότι δεν έχει ανακοινωθεί προσχέδιο νόμου οπότε δεν είναι σαφές ποιό θα είναι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα φέρει η Κυβέρνηση. Θεωρούμε όμως ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα εκφράστηκε με την προεκλογική δήλωση του Πρόεδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στον Real FM στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου στις 4 Ιουλίου 2019. Εκεί εκφράστηκε η γενική κατεύθυνση της πρότασης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

“Η Νέα Δημοκρατία θα φέρει άμεσα έτοιμο νομοσχέδιο…. για να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όχι για δύο και τρεις βουλευτές, όπως επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρατηγώντας με βάναυσο τρόπο το Σύνταγμα, αλλά να ψηφίζουν κανονικά.  Θα ψηφίζουν λοιπόν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν βρει το δρόμο τους στις κάλπες εντός της Ελλάδος.”

Η πρόταση του Πρωθυπουργού είναι δίκαιη, πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη. Ο κάθε πολίτης θα ψηφίζει μόνο το κομμα που επιθυμεί και δεν θα ψηφίζει συγκεκριμένους υποψηφίους. Η ψήφος του θα προσμετράται στο τελικό ποσοστό του κόμματος και έτσι θα μειώνεται η αποχή. Είναι δηλαδή σαν την ψήφο που επιλέγουν ορισμένοι και σήμερα όταν δεν θέλουν να στηρίξουν κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο. Βάζουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο χωρίς όμως να έχουν σταυρώσει το όνομα κανενός υποψηφίου. Έτσι το κόμμα παίρνει την ψήφο αλλά δεν ενισχύεται κανείς υποψήφιος.

Ρεαλιστική επίλυση

Όπως γίνεται κατανοητό όταν ένας πολίτης ζει μόνιμα στο εξωτερικό δεν είναι δίκαιο να ψηφίζει για την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχεται και είναι εγγεγραμένος, αλλά στην οποία δεν ζεί. Επιπλέον δεν θα ήταν εφικτό από πρακτικής πλευράς να έρχονται στο εξωτερικό  τα ψηφοδέλτια της κάθε εκλογικής περιφέρειας που αντιστοιχούν στον κάθε πολίτη! Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι ότι αν ο πολίτης διαλέξει να μεταβεί στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, θα μπορεί να ψηφίσει για την εκλογική του περιφέρεια.

Δυστυχώς στο παρελθόν είχαν ακουστεί αντισυνταγματικές και άδικες προτάσεις που υποβίβαζαν τους Έλληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μια τέτοια προσβλητική πρόταση ήταν η ψήφος των ομογενών να οδηγούσε στην εκλογή 3 μόνο βουλευτών αλλά να μην προσμετράται στο σύνολο των ψηφοδελτίων και άρα στο ποσοστό που θα λάμβαναν τα κόμματα. Αυτοί οι 3 βουλευτές θα ήταν ουσιαστικά υποδεέστεροι των υπολοίπων αφού θα είχαν ώς μόνη αρμοδιότητα τα θέματα ομογένειας. Ευτυχώς αυτές οι ατυχείς προτάσεις έχουν απορριφθεί, οπότε δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.

Ψήφιση νομοσχεδίου

Τέλος, το ζήτημα έχει δύο μεγάλες παραμέτρους. Πρώτον την πρακτική εφαρμογή της ψηφοφορίας που όπως θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο θα μπορούσε να γίνει πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο. Δεύτερον και κυριότερον την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο. Για να ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 δηλαδή 200 ψήφων που σημαίνει ότι και άλλα κόμματα πρέπει να το ψηφίσουν αφού η Νέα Δημοκρατία που θα το φέρει προς ψήφιση, έχει 158 έδρες. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις των άλλων κομμάτων επί του θέματος.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελευθερία” του Λονδίνου – 25.07.2019)

Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας –Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ)

*Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

Έχασαν οι Αμερικάνοι από τους Αυστραλούς, για πρώτη φορά μετά από το 2006 (video)

Έχασαν οι Αμερικάνοι από τους Αυστραλούς, για πρώτη φορά μετά από το 2006 (video) • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΈχασαν οι Αμερικάνοι από τους Αυστραλούς, για πρώτη φορά...

Ο Τσελέντης προειδοποιεί για γέφυρα «κίνδυνο-θάνατο»

Ο Τσελέντης προειδοποιεί για γέφυρα «κίνδυνο-θάνατο» - Πού βρίσκεται ΑρχικήΕλλάδαΟ Τσελέντης προειδοποιεί για γέφυρα «κίνδυνο-θάνατο» – Πού βρίσκεται Source link

Oι Ινδιάνοι επιτέθηκαν στον Μπολσονάρου για τη φωτιά στον Αμαζόνιο

Oι Ινδιάνοι επιτέθηκαν στον Μπολσονάρου για τη φωτιά στον Αμαζόνιο ΑρχικήΔιεθνήOι Ινδιάνοι επιτέθηκαν στον Μπολσονάρου για τη φωτιά στον Αμαζόνιο Source link

H πρώτη αντίδραση για Μπλατ • Tvkosmos

Από τον Αργύρη Πεδουλάκη καταγράφηκε η πρώτη τοποθέτηση του επίσημου Παναθηναϊκού στο πρόβλημα υγείας του Ντέιβιντ Μπλατ. Σχετικές Ειδήσεις Ο τεχνικός των «πρασίνων»  στο περιθώριο των...

Ενίσχυση ελληνογαλλικών σχέσεων – lastpoint.gr

Γράφει ο Νίκος Λυγερός Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τις ελληνογαλλικές σχέσεις και αυτό το...