Μικρό καλάθι κρατάει ο Ζελένσκι για τη διατήρηση της συμφωνίας

Από Ν. ΤE
15:00 – 06/08/2022
Τελευταία Ενημέρωση 22:40 – 05/08/2022

Καλό ποδαρικό έκανε ο Αύγουστος στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης που κλιμακώνεται όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού είναι πλέον γεγονός και όχι ευχή η αναχώρηση του πρώτου φορτίου σιτηρών που φεύγει από ουκρανικό έδαφος (σ.σ. από το λιμάνι της Οδησσού) μετά από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Το φορτηγό πλοίο Razoni κουβαλάει 26.000 τόνους αραβόσιτου και διέσχισε έναν ειδικά εκκαθαρισμένο διάδρομο στα ναρκοθετημένα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Παρά τις δυσκολίες ο απόπλους του φορτίου χαρακτηρίζεται από το Κίεβο ως «ανακούφιση για τον κόσμο», αν και εφόσον –όπως υπογραμμίζεται– η Μόσχα σεβαστεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο και αφορά την άρση του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρατάει μικρό καλάθι καθώς όπως είπε σε μία από τις καθημερινές βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις του «είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε προβλέψεις», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να «περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και αν η ασφάλεια θα είναι πραγματικά εγγυημένη».

Θυμίζεται ότι το επί πέντε μήνες ban που «έφαγε» η εκ των παγκόσμιων leader στην εξαγωγή σιτηρών Ουκρανία έβαλε φωτιά στις τιμές των τροφίμων καίγοντας περισσότερο τα φτωχότερα κράτη της υφηλίου.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here