Αρχική Άποψη Εθνική ομάδα στα μεγάλα μας σχέδια

Εθνική ομάδα στα μεγάλα μας σχέδια

Καλή Χρονιά σε όλους

Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Μετά από δεκαήμερη αποχή από πολιτικές αναρτήσεις λόγω Εορτών, θα ασχοληθώ σήμερα με τα σχόλια που έγιναν μετά την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού EASTMED.
Eίδα ότι και σε αυτό το θέμα δεν έλειψε ο οπαδισμός.

– Οι του ΠΑΣΟΚ λένε “ο Παπανδρέου ξεκίνησε την Ελληνοισραηλινή φιλία το 2010 και εκεί οφείλεται η προχθεσινή συμφωνία”.
-Οι Νεοδημοκράτες λένε  “Ο Σαμαράς το 2013 επέμεινε και προχώρησε το έργο και τώρα το ολοκλήρωσε ο Μητσοτάκης”.
– Οι Συριζαίοι λένε ότι “όλα οφείλονται στην Τριμερή συνάντηση του 2019 “.

Κάθησα ώρες και έψαξα κάθε εγκυρο site για να βρώ την πραγματική σειρά των γεγονότων και την σημασία που είχε η κάθε κίνηση!

Επειδή πρός το παρόν μιλάμε μόνο για Ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας.
Αυτό και σε συνάρτηση με την επιθυμία της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. να απεξαρτηθεί η Ε.Ε. από το Ρωσικό φυσικό αέριο, έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο.

Οι πρώτες επίσημες επαφές προς ενίσχυση των Ελληνοισραηλινών σχέσεων έγιναν από τον Καραμανλή το 2008 με ανταλλάγες επιτροπών εμπειρογνωμόνων σε όλους τους τομείς.
Το 2010-11 ο Γ. Παπανδρέου επισημοποίησε τις σχέσεις στον ανώτερο βαθμό με ανταλλαγή επισκέψεων Πρωθυπουργών σε Αθήνα και Τελ-Αβίβ.
Το 2013 η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προχώρησε και κατάφερε να βάλει το έργο του EASTMED στα χρηματοδοτούμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς, συνέχισε το έργο και τον Απρίλιο του 2019 έγινε η πρώτη χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε.
Οι τελικές υπογραφές έπεσαν τώρα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλα αυτά που έγιναν στο παρελθόν σήμερα δεν τα πολυαξιολογούμε αλλά εάν σκεφτούμε τις πολιτικές συγκυρίες της κάθε εποχής δεν ήταν καθόλου εύκολο πράγμα η αποκατάσταση των Ελληνοισραηλινών σχέσεων, λόγω του έντονου αντισημιτισμού που υπήρχε…
Δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον Καραμανλή να ξεκινήσει επίσημες επάφες με το Ισραήλ όταν οι τότε πορείες του Πολυτεχνείου έφταναν στην Ισραηλινή Πρεσβεία με σκοπό να την κάψουν.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον Γ. Παπανδρέου να επισημοποιήσει σε επίπεδο Πρωθυπουργών τις σχέσεις μας εν μέσω “αγανακτισμένων” λόγω μνημονίου και αριστερής υστερίας.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Αθήνα έγινε τρείς μήνες μετά από μιά αιματηρή επίθεση Ισραηλινών σε ακτιβιστική αποστολή και κάηκε το κέντρο.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον Σαμαρά να μιλάει και να επιμένει εκείνη την εποχή για τον αγωγό, εν μέσω μνημονιού και με την τροϊκα στο κεφάλι του.
Πολύ τον χλεύασαν τότε που μίλαγε για τέτοιο έργο εν μεσω κρίσης και μνημονιών!
Κατόρθωσε όμως να βάλει το έργο στα μεγάλα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση Τσίπρα συνέχισε και με την τριμερή του 2019 συνεχίστηκαν οι επαφές με την ανοικτή πλέον υποστήριξη των Η.Π.Α.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλήθηκε να διαχειριστεί το έργο στην πιό κρίσιμη περίοδο, λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας και με πρωτοφανείς επεκτατικές αξίώσεις της γείτονος.
Έδρασε αστραπιαία και με έναν Μαραθώνιο επισκέψεων και επαφών, φρόντισε να εξασφαλίσει την στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και Αραβικών Χωρών και να υπογράψει τελικά πολύ γρήγορα την συμφωνία, ακυρώνοντας στην ουσία την “συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης.

Δεν ξέρω τι θα γινόταν εάν υπήρχε καθυστέρηση, ιδιώς μετά τα χθεσινά γεγονότα στο Ιράκ και τον ορατό πλέον κίνδυνο Ιρανικής αντεκδίκησης!

Ας πιστώσουμε λοιπόν στο καθέναν πολιτικό αυτό που του αναλογεί και ας προχωρήσουμε θεωρώντας ότι η κάθε επιτυχία του παρελθόντος, θα έχει την σημασία και τον ρόλο της, σε κάθε μελλοντική!
Πάντα όμως να είμαστε Εθνική Ομάδα στα μεγάλα μας θέματα.

Ροή Ειδήσεων