Αρχική Κόσμος Εταιρεία νοίκιασε ένα από τα νησιά του Σολομώντα • Tvkosmos

Εταιρεία νοίκιασε ένα από τα νησιά του Σολομώντα • Tvkosmos

Το αρχιπέλαγος των Νησιών Σολομώντα δέχθηκε να μισθώσει σε μια κινεζική επιχείρηση ένα από τα νησιά του με προοπτική την ανάπτυξη μιας ειδικής οικονομικής ζώνης, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η γειτονική Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ανησυχίες για τον κινεζικό επεκτατισμό στον Ειρηνικό.

Σχετικές Ειδήσεις

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν πως η εν λόγω συμφωνία συνήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την επομένη της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και τα Νησιά Σολομώντα, τα οποία είχαν προηγουμένως διακόψει τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν για να εγκαθιδρύσουν σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπως και η τεράστια πλειονότητα των χωρών του κόσμου.

«Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» συνήφθη ανάμεσα στην Κεντρική Επαρχία του αρχιπελάγους και την εταιρεία China Sam Group και αφορά το Τουλάγκι, ένα μικρό νησί έκτασης δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων που αριθμεί 1.200 κατοίκους και διαθέτει ένα φυσικό λιμάνι σε βαθιά νερά που μπορεί να ανταποκριθεί σε στρατιωτικές ανάγκες.

Πρώην ναυτική βάση της Ιαπωνίας σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το Γκουανταλκανάλ, το νησί υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη συμφωνία με την China Sam αναφέρεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί εκεί ένα διυλιστήριο, όμως η ενδεχόμενη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αυτή που μπορεί να ανησυχήσει τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

«Το Μέρος Α (η Κεντρική Επαρχία) επιθυμεί να εκμισθώσει το σύνολο του νησιού Τουλάγκι και τα γειτονικά νησιά στο Μέρος Β (China Sam) για την ανάπτυξη μιας ειδικής οικονομικής ζώνης», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό.

Προστίθεται πως η συμφωνία καλύπτει «κάθε άλλο πιθανό αναπτυξιακό τομέα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του αερίου».

Σε ανακοίνωσή της, η China Sam δηλώνει αποφασισμένη να συνεργαστεί με τα Νησιά Σολομώντα σε πολλούς τομείς, όπως «το εμπόριο, οι υποδομές, η αλιεία και ο τουρισμός».

Ο Τζόναθαν Πάικ του Ινστιτούτου Lowy επισήμανε πως δεν είναι ασυνήθιστο για την Κίνα να υπόσχεται αυτού του είδους τις ειδικές οικονομικές ζώνες σε αναπτυσσόμενα έθνη που επιδιώκουν να προσελκύσουν επενδύσεις.

«Ο φόβος είναι μήπως αυτού του είδους οι ζώνες γίνουν θύλακοι για τις κινεζικές επιχειρήσεις που θα εξελιχθούν στη συνέχεια σε ένα είδος μόνιμης στρατηγικής υποδομής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το εν λόγω νησί των Νησιών Σολομώντα έχει ένα λιμάνι σε βαθιά νερά που θα μπορούσε τελικά να έχει στρατηγική χρήση».

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Το προσφυγικό δεν λύνεται με χημικά και ξύλο στους νησιώτες»

Χρηστίδης: «Το προσφυγικό δεν λύνεται με χημικά και ξύλο στους νησιώτες» ΑρχικήΠολιτικήΧρηστίδης: «Το προσφυγικό δεν λύνεται με χημικά και ξύλο στους νησιώτες» Source link

Ακόμα ένας νεκρός στην Ιταλία

Πρόκειται για έναν 69χρονο που έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας. Στους δώδεκα ο αριθμός των νεκρών. Στη μαύρη λίστα των νεκρών που είχαν μολυνθεί τον...

Η επιστροφή στη δόξα και η “τελευταία” ευκαιρία • Tvkosmos

Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι: Η επιστροφή στη δόξα και η "τελευταία" ευκαιρία • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΡεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι: Η επιστροφή στη δόξα και...

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κατερίνη

Πρόκειται για ένα  43χρονο οδηγό νταλίκας που ήρθε από την Ιταλία Στο νοσοκομείο της Κατερίνης νοσηλεύεται ένας 43χρονος, καθώς φέρει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά...

Ο Γιάννης απάντησε κατάλληλα στο τρολάρισμα του Drake(vid, pic) • Tvkosmos

Από Γ. Γ. 12:07 - 26/02/2020 Τελευταία Ενημέρωση 12:12 - 26/02/2020 Απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο του πρωταθλήματος φαίνεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τίποτα δεν δείχνε να τον επηρεάζει. Σχετικές...