Home Οικονομία Έρχεται εκτίναξη επενδύσεων στην Ελλάδα

Έρχεται εκτίναξη επενδύσεων στην Ελλάδα

Εκτίναξη επενδύσεων τα επόμενα χρ΄όνια στην Ελλάδα βλέπουν 35 διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) και στελέχη σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Σχετικές Ειδήσεις

Αυτό καταδεικνύει η έρευνα της Μetron Analysis, σε συνεργασία με την Public Affairs & Networks.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως προκύπτει από τι απαντήσεις που δόθηκαν, η αυξητικά τάση είναι εύλογη άλλωστε, εφόσον η ελληνική οικονομία βγήκε από μια μακρά ύφεση και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Οκτώ στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) (83%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να προχωρήσει η εταιρεία του σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όσοι δηλώνουν «σίγουροι» γι’ αυτό, αυξάνονται συγκριτικά με πέρυσι, από το 53% στο 60%.

Επίσης, πάνω από οκτώ στους δέκα (86%) δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία.

Επιπλέον, την άποψη ότι «η εικόνα τη Ελλάδας θα βελτιωθεί ως επενδυτικός προορισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια» υποστηρίζουν πάνω από επτά στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους.

Οι CEO’s των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, εκπροσωπούν εταιρείες οι οποίες έχουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού 9 στις 10 από αυτές έχουν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και πάνω από τις μισές σχεδιάζουν να επενδύσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Συγκριτικά με πέρυσι, η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τόσο στα μάτια των ίδιων όσο και στιw μητρικές τους εταιρείες. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατεξοχήν στην αντίληψη εξόδου από την οικονομική κρίση.

Κατά τη γνώμη των διευθυνόντων συμβούλων, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές και τα ακίνητα, και δευτερευόντως σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Ωστόσο παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την οικονομική κρίση μια σειρά από ενδογενείς παράγοντες παραμένουν ακόμη εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

• Το διοικητικό περιβάλλον

• Το φορολογικό πλαίσιο

• Η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς

• Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης

• Η περιορισμένη έρευνα και η καινοτομία

Μόνον ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται σε ικανοποιητικό επίπεδο από την πλειονότητα των στελεχών.

«Σημειώνουμε, τέλος, ότι καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν σταθερά θετικότερη αντίληψη για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό σε σχέση µε την εντύπωση που υπάρχει στις έδρες των επιχειρήσεων τους, κατά δήλωσή τους, μπορούν να λειτουργήσουν και ως “πρεσβευτές” της χώρας µας στο εξωτερικό.

Η έρευνα με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;» διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο δεύτερο invest.gr φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

Νέο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης ζυθοποιών από την ΕΖΑ • Tvkosmos

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και απόκτησης πιστοποίησης στο επάγγελμα του Ζυθοποιού...

Οριστικό ναυάγιο στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Από MixKa 12:33 - 24/06/2019 Τελευταία Ενημέρωση 12:43 - 24/06/2019 Ντιμπέιτ ήταν και πάει! Σε ναυάγιο οδηγήθηκε τελικά η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών που είχε προγραμματιστεί για...

Οι Αλγερινοί φεύγοντας… καθάρισαν τις εξέδρες (video) • Tvkosmos

Από Μ. Δ. 12:00 - 24/06/2019 Τελευταία Ενημέρωση 13:33 - 24/06/2019 Mε την Κένυα έπαιζε την Κυριακή το βράδυ η Αλγερία η οποία επικράτησε 2-0 στην πρεμιέρα...