Αρχική Ελλάδα Επιζήμιες οι "Πρέσπες" επειδή είναι προδοτικές

Επιζήμιες οι «Πρέσπες» επειδή είναι προδοτικές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Μας πήρε λίγο καιρό αλλά ήρθε η ώρα να αποδειχτεί αυτό που ορισμένοι επεσημέναμε από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι κρύβονταν πίσω από τη φαινομενική διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών, ως προς την παραχώρηση της γλώσσας και της εθνικότητας, για να μην αποκαλύψουν την διαχρονική συμφωνία τους με το γενικότερο πνεύμα τέτοιων επιλογών.

Εξαρχής διαπερνούσε το πολιτικό σύστημα ένας κάθετος διαχωρισμός σε σχέση με το διαπραγματευτικό ζητούμενο. 

Από τη μια, όσοι έβλεπαν το όνομα ως κύριο όχημα αλυτρωτισμού που στην πορεία θα λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός για να αναδειχθούν μειονοτικά ζητήματα και να προκύψουν πολιτισμικές και ιστορικές διεκδικήσεις. 

Από την άλλη, όσοι θεωρούσαν ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του και ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν όταν υποστήριζαν με σθένος το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Ότι η μη λύση δημιουργεί αξεπέραστα αρνητικά δεδομένα και πως η άρνηση συναίνεσης θα επιφέρει διπλωματική απομόνωση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ακόμη κι όταν δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις τους, επιμένουν να περιγράφουν το περιβάλλον ως… ανώριμο και αφελές και να παρουσιάζουν τους ίδιους ως διορατικούς και ρεαλιστές. Οι Πρέσπες θα αποτελούσαν μια ακόμη τέτοια περίπτωση αν δεν προέκυπταν τα συγκρκριμένα αγκάθια που ράγισαν τη διακομματική σύμπλευση για το ονοματολογικό. 

Όχι ότι αρκετοί από αυτούς που έδειχναν να διαφωνούν, επιζητούσαν κάτι παραπάνω από επιμέρους βελτιώσεις. Ουτε ότι εάν και όταν θα καλούνταν να την διαχειριστούν θα αναζητούσαν τρόπους έστω ανάσχεσης ή και ακύρωσης της. Ούτε καν έδειχναν έτοιμοι να διαγνώσουν τις προφανείς παραβάσεις της και κα την καταγγείλουν άμεσα με κάθε μέσο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και παραμένει προδοτική στο βαθμό που παραχωρεί στους γείτονες μας, όλα όσα διακαώς επιθυμούσαν. Γεωγραφικό μερίδιο στη Μακεδονία, αυτόνομη εθνότητα και διεθνώς αναγνωρισμένη γλώσσα. Κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι επιζήμια. Αν δεν την θεωρούμε προδοτική τότε μάλλον η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η παραχώρηση γεωπολιτικού πλεονεκτήματος είναι επουσιώδεις παράπλευρες απώλειες που δεν απαιτούν την ανάλογη προσοχή και τον ανυποχώρητο αγώνα μας.

Όσοι επιλέγουν πλέον να προβάλλουν τις πραγματικές προθέσεις τους σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος, θα πρέπει να προετοιμάζονται για την οργή όσων θα αισθανθούν εξαπατημένοι ή να παραδώσουν το θώκο τους σε κάποιον με ισχυρότερη θέληση και λιγότερο ελαστική συνείδηση.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

Δικαστική δικαίωση για 250.000 συνταξιούχους

Από MixKa 09:54 - 18/09/2019 Τελευταία Ενημέρωση 09:56 - 18/09/2019 Δικαίωση για 250.000 συνταξιούχους του Δημοσίου αφού δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για επιστροφή μερισμάτων. Σχετικές Ειδήσεις Οι...

Eταιρία αφήνει τους υπαλλήλους να αποφασίζουν για τις αυξήσεις των μισθών τους

Eταιρία αφήνει τους υπαλλήλους να αποφασίζουν για τις αυξήσεις των μισθών τους ΑρχικήΔιεθνήEταιρία αφήνει τους υπαλλήλους να αποφασίζουν για τις αυξήσεις των μισθών τους Source link...

Νέα γερμανική επίσκεψη για Καμαρά • Tvkosmos

Εκπρόσωπος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα βρεθεί κι απόψε στο “Γ.Καραϊσκάκης”. Η γερμανική ομάδα έχει βασικά στο μικροσκόπιο τον Μαντί Καμαρά κι αυτόν θέλει να...

Ελληνική ΑΟΖ και Περιφέρειες – lastpoint.gr

Γράφει ο Νίκος Λυγερός Ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία του 4001/2011 προβλέπει ότι η Περιφέρεια...

Η χιονοστιβάδα Novartis! – lastpoint.gr

Θανάσης Κ. Επειδή πολλά φημολογούνται και κάμποσα γράφονται για το τι θα γίνει με την υπόθεση Novartis στη...