Αρχική Τεχνολογία Εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρνει τη ρομποτική σε 16 σχολεία της Ελλάδας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρνει τη ρομποτική σε 16 σχολεία της Ελλάδας

Με στόχο να εμπνεύσει το ενδιαφέρον των νέων για επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία και τη μηχανική και να προωθήσει τη συνεργασία και την ομαδική εργασία, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Junior Engineer Academy» ξεκινά φέτος από 16 δημόσια γυμνάσια της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα JEA απευθύνεται σε μαθητές Β’ και Γ’ γυμνασίου, έρχεται στην Ελλάδα από το ίδρυμα της Deutsche Telekom και υλοποιείται από τον ελληνικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό STEM Education, που προωθεί την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, σε σχολεία της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υποστηριχθούν συνολικά 16 σχολεία, από 6 νομούς της Ελλάδας, που έχουν ήδη εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό (3D εκτυπωτές, εργαλεία, μπαταρίες κλπ.), τον οποίο θα αξιοποιήσουν περισσότεροι από 1.500 μαθητές και 45 εκπαιδευτικοί, ειδικά εκπαιδευμένοι από τον STEM για τις ανάγκες του προγράμματος. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα είναι εθελοντική.

«Στόχος μας, η εξοικείωση των μαθητών με τα μαθηματικά, τη φυσική και την τεχνολογία, μέσω κατασκευών», ανέφερε ο Ιωάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του STEM Education. Κάθε απόγευμα, για 28 εβδομάδες, οι μαθητές θα μαθαίνουν μεταξύ άλλων να κατασκευάζουν λειτουργικά αυτόνομα ρομπότ και συσκευές ελέγχου, μέσω των εκπαιδευμένων από το STEM καθηγητών τους. Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα είναι σαν «ζωντανός οργανισμός», αφού κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί θα ανατροφοδοτούν το STEM μέσω της εμπειρίας τους, ώστε το πρόγραμμα να βελτιώνεται συνεχώς. «Έτσι, στο τέλος του προγράμματος, θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα πλήρες τεύχος με οδηγίες κατασκευών, οδηγό για τον καθηγητή και φύλλο εργασιών για το μαθητή», σημείωσε ο κ. Σομαλακίδης.

«Το Ίδρυμα της Deutsche Telekom έχει στο επίκεντρο την εκπαίδευση στον τομέα του STEM, γιατί είναι το κλειδί για την κοινωνία μας και τη διαμόρφωση του μέλλοντος», ανέφερε εκ μέρους του Deutsche Telekom Stiftung η Σάντρα Χάιντεμαν και τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης των αντικειμένων του STEM στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, συνεισφέρει στην υλοποίηση του οράματός μας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσω της τεχνολογίας», σημείωσε από την πλευρά της η Σταυρούλα Αγγελόπουλου, υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ, μέσω πρωτοβουλιών του οποίου πάνω από 19.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτύξει δεξιότητες STEM.

Το JEA ιδρύθηκε με επιτυχία από το Ίδρυμα της Deutsche Telekom στη Γερμανία το 2005 και το ελληνικό δίκτυο είναι το δεύτερο δίκτυο Junior Engineer Academy εκτός Γερμανίας, μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος της Deutsche Telekom με το Κροατικό Ινστιτούτο Νεανικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Αναλυτικά, στο δίκτυο του Junior Engineer Academy στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα εξής 16 σχολεία: 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 4ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου (Αθήνα), 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Αθήνα), Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου (Αθήνα), Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Αθήνα), 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας (Αθήνα), 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς (Αθήνα), Γυμνάσιο Πέτα (Άρτα), 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου – Ιωάννης Κακριδής (Θεσσαλονίκη), 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων , Γυμνάσιο Λακκόπετρας Αχαΐας, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Πατρών και Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πάτρας. Η Ακαδημία Junior Engineer στο Ραλλείο Γυμνάσιο Θηλέων (Πειραιάς) υποστηρίζεται από την COSMOTE, σε συνεργασία με τον STEM Education.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link

Ροή Ειδήσεων

Στην Σερβία ο Δένδιας • Tvkosmos

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί αύριο, 14 Νοεμβρίου, τη Σερβία, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Ivica Dacic. Οι συνομιλίες των δύο...

Προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού • Tvkosmos

Ποια δρομολόγια ακυρώνονται Προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα σε δρομολόγια του Προαστιακού. Σχετικές Ειδήσεις Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η αμαξοστοιχία 1225 (Αεροδρόμιο...

«Θέλω να παίζω κι αν δεν συμβεί αυτό θα γίνουν συζητήσεις για το μέλλον μου» • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 20:10 - 13/11/2019 Τελευταία Ενημέρωση 20:11 - 13/11/2019 Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ ο Λάζαρος Λάμπρου και μετά...

Ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μπαχαλάκηδες και την ανοχή στην ανομία • Tvkosmos

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μπαχαλάκηδες και την ανοχή στην ανομία • Tvkosmos ΑρχικήΠολιτικήΒορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να υπερασπίζεται τους...