Από Κ. ΜΚ
08:54 – 04/03/2021
Τελευταία Ενημέρωση 09:19 – 04/03/2021

Τον κώδωνα του κινδύνου και της επαγρύπνησης για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική έκρουσε για ακόμη μια φορά το πρωί της Πέμπτης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος.

«Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι’ αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», εξήγησε.

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος-αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, δήλωσε ότι «είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών».

Source link