Η γενική διευθύντρια ΔΝΤ δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό.Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “¨Καθημερινή” αποθέωσε τη χώρα μας για την έγκαιρη λήψη μέτρων και τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων από την Covid ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έχει ύφεση 11,7% το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Γκεοργκίεβα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που θα υποστούν τις σημαντικότερες ζημίες λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, και θα έχει ύφεση 11,7% το 2020. Για το 2021 και το 2022 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 5% ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν οι σωστές πολιτικές ώστε να αποφευχθεί μια μόνιμη ζημία στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γκεοργκίεβα τονίζει ότι οι προτάσεις της επιτροπής υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μέσω της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας και της επένδυσης στην πράσινη οικονομία, όπως και τη στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, επισημαίνει την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις το επόμενο διάστημα να στοχεύουν στην κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής περίθαλψης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτηρίζει τη βαθιά κρίση που βίωσε η Ελλάδα την περίοδο 2010-18 «τραυματική», αλλά σημειώνει ότι η χώρα βγήκε από αυτή με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειούμενα ποσοστά ανεργίας, καλύτερη οικονομική διαχείριση, με βελτιωμένη εικόνα για τους επενδυτές, και μια δυναμική εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.

Στην πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ στην πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε., η επικεφαλής του Ταμείου την περιγράφει ως «ένα τολμηρό και αναγκαίο βήμα» αλλά και ως μια «ιστορική έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ε.Ε.», υπογραμμίζοντας ότι θα προσφέρει μια σημαντική μακροοικονομική ενίσχυση stimulus που θα βοηθήσει να επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στις ράγες της ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαιρετίζει τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών συνολικού ύψους 17 τρισ. δολαρίων και προειδοποιεί ότι μια πρώιμη απόσυρση αυτής της χρηματοδοτικής υποστήριξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη και να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημίες.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Θετικός στον κορωνοϊό ο Μανώλης Σιώπης • Tvkosmos

Το γεγονός ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό έκανε γνωστό ο Μανώλης Σιώπης. Ο μέσος της Αλάνιασπορ τόνισε ότι είναι ασυμπτωματικός, ενώ πλέον βρίσκεται σε...

“Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και το έχουμε αποδείξει” (ΒΙΝΤΕΟ) • Tvkosmos

ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: "Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και το έχουμε αποδείξει" (ΒΙΝΤΕΟ) • Tvkosmos Source link

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων • Tvkosmos

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της εκ περιτροπής διδασκαλίας Για τις 7 Σεπτεμβρίου...