«Μαύρος» προβλέπεται  ο Δεκέμβριος σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν  τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Χθες Δευτέρα ( 6/12) σημειώθηκαν 116 απώλειες ανθρώπινων ζωών, στο βωμό του κορωνοϊού, ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ανήλθαν σε 714.

Θα βλέπουμε 100 νεκρούς καθημερινά μέχρι το τέλος του χρόνου

Σύμφωνα με τον γιατρό και καθηγητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, η έξαρση στον αριθμό των νεκρών θα κρατήσει έως και τα Χριστούγεννα ή το τέλος του έτους.

Όπως εξήγησε, μπορεί να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα μπορεί να φτάσει τους 20.000 ακόμα και 21.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι.

Γεγονός είναι ότι μόνο τις πρώτες 6 μέρες του Δεκεμβρίου, συνολικά 556 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό.

«Η Όμικρον διευκολύνει την διασπορά του ιού»

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους επόμενους μήνες όταν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα αυξηθούν οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά καθώς η Όμικρον είναι υπερ-μεταδοτική και προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.

Ο καθηγητής  επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», προειδοποίησε.

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε ο κ. Παυλάκης για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μάλιστα, αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο 2ος και ο 3ος. Ανέφερε δε ότι άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Source link