Ο Σουν Ου θεωρείται ο συγγραφέας ενός αρχαίου κινέζικου βιβλίου με τον τίτλο «Η τέχνη του Πολέμου», το οποίο αποτέλεσε τον μπούσουλα για πολλούς πολέμαρχους και διπλωμάτες σε όλη την υφήλιο. Στον Σουν Ου που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. αποδόθηκε ως τίτλος τιμής το «Σουν Τσου» (που σημαίνει Αφέντης Τσου). Τι σχέση έχει ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μα πολύ απλά από το προεδρικό γραφείο της Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι οι μετέχοντες στον στενό κύκλο των συσκέψεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεσκόνισαν τα βιβλία και κατέληξαν στον Σουν Τζου και την ατάκα του «να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός, και δυνατός όταν είσαι αδύναμος».

Με βάση το συγκεκριμένο θεώρημα ελήφθη η απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα να καλύψει απόλυτα τον Νίκο Παππά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το απόγευμα. Αφενός να μη δείξει την αδυναμία στην οποία βρίσκεται, αφετέρου να το παίξει δυνατός στο εσωκομματικό πεδίο, ώστε να ανακόψει άμεσες πιθανές αντιδράσεις. Βέβαια, ο Κινέζος θεωρητικός του πολέμου έχει γράψει στο βιβλίο και άλλα θεωρήματα, όπως αυτό που λέει ότι «στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα». Και ως φαίνεται η κίνηση του κ. Τσίπρα (να συμπορευθεί με τον πρώην υπουργό του) δείχνει το πόσο πιεσμένος νιώθει, με συνέπεια να προσπαθεί με τακτικούς ελιγμούς και δίχως ξεκάθαρη στρατηγική, μάλλον να κερδίσει χρόνο.

Ο Παππάς εξακολουθεί και υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα δεν του έχουν συγχωρήσει ότι τους έβαλε να πληρώσουν για να έχουν τηλεοπτικές άδειες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σώζοντας τον πρώην υπουργό του με τόσο άκομψο τρόπο ενδιαφέρεται πρωτίστως να «αφοπλίσει» την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία πολύ λογικά θα του ζητούσε να τελειώνει μία και καλή με τον Παππά. Επίσης, επειδή ο Παππάς κινεί τα νήματα για την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα του… εξηγούσαν οι παλιές καραβάνες του κόμματος, ότι δεχόμαστε νέους ψηφοφόρους από όποιο κόμμα κι εάν προέρχονται, αλλά με δεδομένο ότι αυτοί θα έλθουν σε εμάς κι όχι να πάμε εμείς σε αυτούς. Μάλιστα, αυτή Tvkosmos είναι ευρέως διαδεδομένη εντός των κόλπων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απαντά στους προεδρικούς και τους ΠΑΣΟΚογενείς χρησιμοποιώντας το δικό τους επιχείρημα: «Όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε αμφίπλευρη διεύρυνση, όσοι πίστεψαν σε Ανδρέα Παπανδρέου και αργότερα σε Κώστα Σημίτη πήγαν και ακολούθησαν αυτά που πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ τις δεδομένες στιγμές και το ψήφισαν με βάση το πρόγραμμα, ανεξάρτητα εάν το ακολούθησε ως κυβέρνηση. Έτσι κι εμείς τώρα θα πρέπει να υποδεχθούμε τους ψηφοφόρους γι’ αυτό που είμαστε και όχι γι’ αυτό που θέλουν αυτοί να γίνουμε».

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική αντιπολίτευση επέτρεψε την κίνηση τακτικής του Τσίπρα. Διότι και άκουσαν τον κ. Τσίπρα να βάζει όλους στην ίδια γραμμή λέγοντας πως «όταν χτυπούν τον Παππά χτυπούν τον ΣΥΡΙΖΑ» κι εν συνεχεία είδαν να παρελαύνουν καμιά τριανταριά προεδρικοί και ΠΑΣΟΚογενείς βουλευτές –οι περισσότεροι με χαζοχαρούμενο υφάκι– να καταγγέλλουν το παρακράτος της δεξιάς συμπάσχοντας με τον Παππά, ο οποίος μετά την κάλυψη του αρχηγού έβγαλε τη μάσκα του μισοκακόμοιρου και προέταξε αυτή του αγωνιστή που τον κυνηγούν τα συμφέροντα επειδή τους ανάγκασε να πληρώσουν.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά ο Τσίπρας αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στην άυλη οντότητα των Αράβων που την αποκαλούν ως «White porscha». Έτσι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να τραβάει μαζί του την «White porscha» με ό,τι σημαίνει αυτό. Όπως ότι πέραν των πολιτικών ευθυνών, είναι ότι υπάρχει διαδρομή μαύρου χρήματος με τροχονόμο τα στελέχη του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Και από τη στιγμή που ουδείς αντέδρασε στη μοιρασιά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. για να σηκώσουν συλλογικά το βάρος από τους χειρισμούς Παππά, τότε δεν θα φταίει άλλος, όταν δεν θα μπορούν να ακουστεί ο αντιπολιτευτικός τους λόγος. Διότι τα όσα είπε ο Καλογρίτσας ιντριγκάρουν τους πολίτες, ενώ όσα φωνάζει ο Ραγκούσης περί χουντικού νόμου για τις διαδηλώσεις τα αντιμετωπίζει ο κόσμος με στυλ «πάλι φωνάζει αυτός ο κηπουρός».

Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε από τον Παππά να προσφύγει στην δικαιοσύνη, αλλά ακόμη δεν έχει ακόμη εισακουστεί από τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα

Λίγοι το κατάλαβαν

Όπως είπαμε, στο επιτελείο Τσίπρα θέλησαν να ξεσκονίσουν βιβλία για να αποφασίσουν το πώς θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως ξέχασαν κι έναν σημαντικό Κινέζο φιλόσοφο, τον Λάο Τσε, στον οποίο αποδίδεται η συγγραφή του Ταοϊστικού έργου Τάο Τε Τσινγκ, κάτι που τον καθιέρωσε ως τον ιδρυτή του Ταοϊσμού. Κάποιες ρήσεις του Λάο Τσε έχουν περάσει στην ιστορία. Όπως η ακόλουθη: «Τα ειλικρινή λόγια δεν είναι ωραία. Τα ωραία λόγια δεν είναι ειλικρινή». Όλοι γνωρίζουμε ότι οι λέξεις Τσίπρας και ειλικρίνεια δεν τέμνονται πουθενά στον χωροχρόνο.

Και το λέμε αυτό διότι μέσα στη χαζοχαρούμενα αγωνιστική διάθεση κατά των συμφερόντων από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λησμονήθηκε ένα μήνυμα του Νίκου Βούτση. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παίρνοντας τον λόγο στην Κ.Ο. και απευθυνόμενος προς τον κ. Παππά, είπε «να κάνεις διαψεύσεις και μηνύσεις». Από τότε που δημοσιοποιήθηκαν τα όσα κατήγγειλε εντός της δικαστικής αιθούσης ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο Νίκος Παππάς έχει κρυφτεί. Ούτε λέξη δεν έχει αρθρώσει, όχι φυσικά να απατήσει με εγκλήσεις στον επιχειρηματία. Αντίθετα, τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισαν να μη μιλήσουν στην Κ.Ο. Όμως αυτό που έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να μετάσχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις και φυσικά να πάρουν θέση. Λες και κάτι μαγειρεύεται.
Προφανώς κάτι έχει οσμιστεί και ο Γιώργος Λακόπουλος, που σε άρθρο του επί της ουσίας ζητά από τον Τσίπρα να διώξει τον Παππά. Μάλιστα, το αναφέρει δίχως να χρησιμοποιήσει πουθενά το όνομα του πρώην υπουργού με τον οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή. Προτρέπει, λοιπόν, ο δημοσιογράφος που παραγοντίζει: «Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βαρύνονται με πολιτικά λάθη και προσωπικές συμπεριφορές που δεν γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία. Η δημόσια παρουσία τους αποβαίνει σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι εύκολο να τις αξιοποιήσει επικοινωνιακά η Ν.Δ. – και το κάνει. Ως επικεφαλής ο Τσίπρας αρκεί να τους μετακινήσει στα πίσω καθίσματα, για να μην  προκαλούν. Τόσο απλό. Υπάρχουν όμως και πρόσωπα που σχετίζονται με υποθέσεις για τις οποίες εγείρονται ζητήματα ηθικής τάξης από τους αντιπάλους του Τσίπρα και η κοινή γνώμη αισθάνεται –δικαίως ή όχι– ότι κάτι δεν πάει καλά».

Το σίγουρο είναι ότι σκληροί κομματικοί, οι παλιές καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει από τα νιάτα τους τι σημαίνει προνουντσιαμέντο από το ιταλικό pronunciamento, που μεταφράζεται ως προκήρυξη στασιακού χαρακτήρα, ή στάση αξιωματικών κατά πολιτικού καθεστώτος.

Source link